Siirry pääsisältöön

Krakova

Kuvat Puolan Turistitoimisto.

Krakova yleistä

Krakovassa on noin 800 000 asukasta ja koko Puolassa noin 39 miljoonaa. Puola on EU:n ja Naton jäsen. Katolilaisuus on maan suurin uskonto. Siihen kuuluu noin 95 % kansasta.Suomen kansalaiset tarvitsevat passin. Virallisten määräysten mukaan passin tulee olla voimassa vielä 3 kk Puolasta poistumisen jälkeenkin. Passin henkilötietosivuista on hyvä ottaa kopio, jota voi kuljettaa mukana, jolloin passin voi jättää hotellin tallelokeroon. Yli 3 kuukauden oleskeluun tarvitaan oleskelulupa.Puolan kieli kuuluu slaavilaisiin kieliin. Puolan kielistipendit.
Puolan ja Suomen kauppavaihto.
Kuvat Puolan Turistitoimisto.
Aika on tunnin Suomen aikaa jäljessä. Tullimääräykset ovat samat kuin muistakin Eu-maista tultaessa.
Kansalliset ja paikalliset juhlapäivät.
Krakovan juhlia.
Krakovan sääennuste.
Vuotuiset sääolot.
Krakovan kuvia.
Toinen kuvakokelma.
Kuvaesitys Krakovasta.
Kuvia ihmisistä.
Krakovan liikuteltava kartta.
Krakovan kartta.
Krakovan historiallisen keskustan kartta.
Krakovan webbikameroita.
Katunäkymä.
Toinen.


Kirjalahja jouluksi miehelle
Martti vedetään ennustustehtailuun Pietarissa. Sen tavoite on horjuttaa yksinvaltiasta ja ansaita rahaa. Kaatuuko kukaan ja tienaako Martti?


Krakova lennot

Lentokenttä on nimeltään Balice, Johannes Paavali II kansainvälinen kenttä. Se sijaitsee n. 11 km länteen keskustasta. Juna on nopein keino päästä lentokentältä keskustaan. Juna tulee päärautatieasemalle. Sijainti Google maps kartalla.
Kentältä pääsee kaupunkiin taksilla tai myös lentokenttäbussilla. Lentokentän ohjeet yhteyksistä.
Taksien kanssa kannattaa sopia hinta etukäteen. Ennakkotilauksena on tarjolla myös kiinteähintaista kuljetusta hotelliin. Toinen paikka etukäteistilaukselle.
Tässä viator.com vaihtoehtoja kuljetuksiin.
Krakova hotellit

Majoitusta on tarjolla leirintäalueilla, retkeilymajoissa, yksityismajoituksessa, täysihoitoloissa ja kaiken tasoisissa hotelleissa. Krakovan huippusesonki on huhtikuusta lokakuun loppuun ja uudenvuoden seutu. Hotellihuone kannattaa ainakin tällöin varata hyvissä ajoin.


Krakova autonvuokraus
Kuvat Puolan Turistitoimisto.


Useimmat kansainväliset autonvuokrausketjut toimivat myös Puolassa. Samoin paikallisten yritysten palveluja on tarjolla.
Turvavyön käyttö on etuistuimella pakollista. Alle 10-vuotiaiden lasten on käytettävä lastenistuinta. Äänimerkin käyttö on taajamissa kielletty. Liikkeellä maaseudulla on runsaasti hevosten vetämiä rattaita, joilla ei ole ajovaloja.
Alkoholia saa olla veressä ajaessa korkeintaan 0,2 promillea. Yleisrajoitus taajamissa on 60 km/tunnissa ja taajamien ulkopuolella 90 km/ tunnissa. Moottoriteillä nopeusrajoitus on 130 km/t, miniminopeus 40 km/t.
Tietoa ajamisesta Puolassa. Tässä lisää rohkaisua ajamiseen.Krakova nähtävyydet
Kuvat Puolan Turistitoimisto.


Krakovassa on nähtävää. Suosituimpiin nähtävyyksiin voi ostaa liput etukäteen, niin saattaa päästä vähemmällä jonotuksella.

Nähtävyydet Google maps kartalla.

Wawelin kuninkaanlinna ja linnavuori hallitsevat Krakovan kaupunkia. 1500-luvulla Wawel oli koko Keski-Euroopan kannalta poliittisesti merkittävä keskus, mutta myös renessanssikulttuurin tyyssija. Toiset sivut. Wikipedian sivut. Sijainti Google maps kartalla.
Keskustori on Krakovan kohtauspaikka ja se on edelleen kaupan palveluksessa. Toiset sivut. Wikipedian sivut.
Krakova rakennettiin vanhan torin ympärille. Kadut leikkaavat toisensa suorassa kulmassa ja niiden keskelle jää tori. Keskellä toria on vanha verkahalli, joka toimi kaupan keskuksena jo keskiajalla. Wikipedian sivut verkahallista. Sijainti Google maps kartalla.
Toria ympäröi eri tyylisuuntia edustavia porvaristaloja ja aatelispalatseja. Torilla ja sen ympärillä kukoistaa vilkas ravintolaelämä. Sijainti Google maps kartalla.
Krakovaa ympäröi aikoinaan kaupunginmuuri. Kaupungin muurin jäänteet hävitettiin tämän vuosisadan alussa ja vanhoille vallituksille istutettiin tuhansien puiden puistobulevardi, sen sisäpuolelle jää ovaalin muotoon Krakovan vanha kaupunki. Puisto tarjoaa päivän kuumina hetkinä miellyttävän levähdyspaikan. Öiseen aikaan puistossa oleskelu ei ole järkevää.

Puolalaisille kirkko kuuluu jokapäiväiseen elämään. Pyhän Marian kirkon rakennus on aloitettu jo 1220 luvulla. Toiset sivut. Puualttarin pääkohtaus esittää Neitsyt Marian kuolemaa. Alttarikaappi on Puolan aarteita ja se avataan kirkossa musiikin kera arkipäivisin klo 11.50. Kirkon ikkunoista eri ilmansuuntiin soitetaan trumpetilla tunneittain merkkisävelmä. Se on alun perin ilmoittanut kaupungin porttien avaamisesta ja sulkemisesta. Sijainti Google maps kartalla.
Keskustorin laidalla on myös St. Adalbertin kirkko. Sijainti Google maps kartalla.
Krakovan kirkoissa on useita pyhiä maalauksia ja veistoksia joilla uskotaan olevan ihmeitä tekevä vaikutus. Esillä on myös muumioita.
Wadowicen kylässä, joka sijaitsee n. 70 km:n päässä Krakovasta, syntyi v. 1920 Karol Wojtyla. Hänet valittiin paaviksi vuonna 1978. Paavi Johannes Paavali II on ensimmäinen ei- italialainen paavi sitten 1500-luvun. Vuodesta 1958 vuoteen 1963 hän asui Krakovan arkkipiispana.
Kazimierzin kaupungista tuli juutalainen kaupunki v. 1495. Siitä tuli Euroopan tärkeimpiä juutalaisen kulttuurin keskuksia. Se oli voimissaan 1600-luvulla. Vuonna 1941 natsit tyhjensivät Kazimierzin. Alue ja Schindlerin lista. Schindlerin sota-aikainen tehdas. Kävelyehdotus seudulla.Siellä on Puolan vanhin edelleen pystyssä oleva synagoga. Sijainti Google maps kartalla.

Kaupungissa on myös eräs Euroopan suurimmista vesipuistoista. Puiston omat sivut. Sijainti Google maps kartalla.
Krakovan lähellä, noin 15 kilometrin etäisyydellä, on Unescon maailmanperintöluetteloon kuuluva Wieliczkan suolakaivos. Sijainti Google maps kartalla.

Nähtävyydet Google maps kartalla.
Tässä suomen kielellä yleisesitys Krakovan nähtävyyksistä.

Krakova museot
Kuvat Puolan Turistitoimisto.


Krakovassa on mielenkiintoisia museoita.
Museot Google maps kartalla.

Krakovan historiallinen museo. Wikipedian sivut. Sijainti Google maps kartalla.
Collegium Maius on yliopiston vanhin rakennus vuodelta 1364. Silloin sinne saapui ylioppilaita monista maista. Opiskelu oli mahdollista lakitieteen, lääketieteen ja luonnontieteiden alalta. Nyt Collegium Maius toimii museona. Yliopiston tunnetuin opiskelija lienee Nikolaus Kopernikus. Sijainti Google maps kartalla.
Etnografinen museo.
Vanhassa synagogassa on pysyvä näyttely Krakovan juutalaisten historiasta ja kulttuurista. Sijainti Google maps kartalla. Juutalaisuuden historiasta Krakovassa.
Arkeologian museossa on esillä ainutlaatuinen jumalpatsas kuvaten slaavilaista pakanallista jumaluutta. Sijainti Google maps kartalla.
Etnografinen museo. Omat sivut. Sijainti Google maps kartalla.
Oskar Schindlerin sota-aikainen tehdas on nykyisin museona .

Kansallismuseo, Muzeum Narodowe, Päärakennus Aleje 3 Maja 1 Sijainti Google maps kartalla.
Czartoryski Museossa on esillä italialaista, saksalaista ja hollantilaista maalaustaidetta 1400 - 1800 luvuilta. Siellä on myös arvokas Leonardo da Vincin työ, "Nainen ja kärppä", nuoresta Cecilia Gallaranista, jonka hän maalasi 20 vuotta ennen Mona Lisaa. Museon omat sivut. Sijainti Google maps kartalla.
Jan Matejko talo, Florianska 41. Jan Matejko oli Puolan etevin historiallisten aiheiden maalari. Sijainti Google maps kartalla.
Maalaustaiteen ja kuvanveistotaiteen galleria Vanhassa Verkahallissa. Sijainti Google maps kartalla.

Stanislaw Wyspianski oli 1800-luvun loppupuolella puolalaisen teatterin uudistaja, puolalaisen jugendin edustaja ja hän oli myös modernistisen Nuori Puola- liikkeen jäsen. Hänen upea, Pyhän Fransiskuksen kirkon kappelin länsi-ikkunaan maalaama työ "Jumala, Luoja " on yksi tuon aikakauden tyylisuunnan, jugendin mestaritöistä. Kanonicza kadulla sijaitsee Stansilaw Wyspianskin taiteilijamuseo, jossa on nähtävillä myös luonnoksia tästä lasimaalauksesta. Toiset sivut museosta. Sijainti Google maps kartalla.
Krakovan nykytaiteen museo . Omat sivut.
Taidebunkkeri. Sijainti Google maps kartalla.
Starmach galleria. Sijainti Google maps kartalla.
Sderzak galleria. Sijainti Google maps kartalla.
Manggha, Konopnickiej 32. Japanilaisen taiteen ja tieteen keskus. Modernin taiteen näyttelyitä. Museon omat sivut. Sijainti Google maps kartalla.

Museot Google maps kartalla.
Tässä luettelo museoista englanniksi. Toinen lista. Wikipedia Krakovan museoista.

Krakova retket

Krakovassa järjestetään kansainvälisiä retkiä halukkaille esimerkiksi kaupunkiin tutustumisen merkeissä ja lähiseudun kylpyläkaupunkeihin. Hotellien vastaanotosta tai turisti-infosta voi asiaa tiedustella. Tässä kävelyretken ohjelma
Tässä opastettuja kävelyretkiä.
Vistula joelle tehdään kesäaikaan risteilyjä.
Hop-on Hop-off kierros on helppo tapa saada nopeasti yleiskuva matkakohteesta.
Tässä viator.com retkitarjontaa.
Kävely- ja pyöräretkiä.
Viator.com valikoimaa päiväretkistä.
Veneilyretket ovat hyvä tapa nähdä enemmän.


Krakova liikkuminen
Kuvat Puolan Turistitoimisto.

Liikkuminen Krakovan Vanhassa kaupungissa sujuu parhaiten jalkaisin ja sitä ympäröivällä alueella julkisia liikennevälineitä käyttäen. Liikenneruuhkat ovat melko tavanomaisia. Raitiovaunut liikennöivät keskusta-alueella. Krakovakortti on tarjolla.
Raitiovaunut ja bussit liikennöivät päivittäin 5.00 - 23.00. Sen jälkeen liikkuvat yöbussit, jotkakulkevat 600-alkuisilla tunnuksilla klo 23.15 - 4.45. Lippu täytyy olla ostettuna kulkuvälineeseen mennessä. Lippuja voi ostaa tupakkakaupoista, lehtikioskeista, usein hotelleiden ja ravintoloiden naulakkovahtimestareilta tai kaikista liikennelaitoksen omista myyntipisteistä. Lippuja ei voi ostaa kulkuneuvoissa paitsi yöbusseissa.
Lippu leimataan raitiovaunuissa ja busseissa olevassa leimauslaitteessa. Lippu kelpaa ainoastaan yhteen matkaan. Turistilippuja voi ostaa yhdeksi, kahdeksi tai kolmeksi päiväksi.
Taxien käyttö päiväsaikaan on melko tarpeetonta. Monet nähtävyyksistä on tavoitettavissa mainiosti raitiovaunuilla ja jalan. Kun olet kuitenkin päättänyt käyttää taxia, se kannattaa aina tilata puhelimella jos vain mahdollista. Auton ovien ikkunoissa on useimmiten nähtävillä tariffit.
Suositeltavia taxeja
Radio Taxi ( MPT )919
Wawel Taxi 9666
Express Taxi 6444111, 6929


Krakova raha
Kuvat Puolan Turistitoimisto.

Puolan rahayksikkö on zloty eli zl. tai kansainvälisenä lyhenteenä PLN.
Yksi zloty = 100 groszy . Zloty on vapaasti vaihdettava valuutta, joten sitä saa tuoda ja viedä maasta. Krakovasta löytyy rahan vaihtopisteitä,( kantor ) hotelleja, pankkeja, jotka vaihtavat valuuttaa luotettavasti ja hyvään kurssiin. Normaalisti rahanvaihdosta ei peritä erillistä välityspalkkiota, vaan se on sisällytetty kurssiin. Tästä kurssitietoa.
Kurssi: 1 EUR = n. 4,1 PLN tai 1 PLN = n. 0,24 EUR Liikepankit ovat normaalisti avoinna klo 8.00 - 18.00 ma-pe. Yleisimmät kansainväliset luottokortit hyväksytään maksuvälineinä melko laajalti Varsovan liikkeissä, ravintoloissa ja palvelupisteissä. Jos luottokortti katoaa, tehkää heti katoamisilmoitus.
Krakovassa on reilut kaksikymmentä Euronet automaattia, joista voi Visa-kortilla nostaa käteistä ympäri vuorokauden. Euronet- automaatteja. Tässä niistä tietoa.

Krakova puhelin
Kuvat Puolan Turistitoimisto.

Kun haluat soittaa lankapuhelimesta Krakovasta Suomeen, valitse ensiksi 00 ja sen jälkeen Suomen suuntanumeron 358. Suomen teleliikennealueen tunnusnumerosta jätetään 0 pois. Soittaessasi esim. Helsinkiin numeroon 12345 valitse Varsovasta soittaessasi seuraavasti: 00 - 358 - 9 - 12345
Puolan tasavallassa on kolme operaattoria, joilla on roaming sopimus Soneran ja Radiolinjan kanssa. Verkkotunnukset: Centertel 0501, Polkomtel plus 0601, PTC Era 0602. Kun soitat suomalaisella matkapuhelimella paikalliseen matkapuhelimeen, valitse ensin verkkotunnus esim. 0601 ja sitten puhelinnumero.
Kun soitat matkapuhelimesta Suomeen tai suomalaiseen matkapuhelimeen valitse ensin +, sen jälkeen suomen maatunnus 358, sen jälkeen suuntanumero ilman ensimmäistä nollaa ja sen jälkeen vastaanottajan numero. Kun soitat Helsinkiin numeroon 12345 valitse siis: + 358 9 12345. Kun soitat matkapuhelimeen 040 67890 niin valitse siis: + 358 40 67890.

Krakova terveysPuolaan ei tarvita erikoisrokotuksia, mutta voimassaoleva jäykkäkouristus-, kurkkumätä- ja poliorokotus on aina matkoilla paikallaan. Myös hepatiittisuoja on nykyisin aina suositeltavaa. Hanavesi ei ole juomakelpoista. Kannattaa juoda pullotettuja vesiä.

Krakova turvallisuus


Kuvat Puolan Turistitoimisto.

Krakova on suhteellisen turvallinen. Normaalia varovaisuutta on syytä noudattaa. Taskuvarkaita kannattaa varoa varsinkin alueilla missä liikkuu paljon turisteja. Lähetystön matkustustiedote.
Hätäpalvelunumeroita
Poliisi Policja 997
Ambulanssi Ambulance 999
Palokunta Straz Pozarna 998
Sairaspalvelu 4220511
Suomen Suurlähetystö: Fr.Chopina 4/8 , 00559 Warzawa,
Puhelin +48 22 598 9500
Fax +48 22 621 3442Krakova taide
Kuvat Puolan Turistitoimisto.

Puolan taidehistoriaa.
Tässä esitys arkkitehtuurista.
Tässä Krakovan taiteesta.
Taidemuseot löytyvät edellä kohdasta Museot.

Krakova uskontoKuvat Puolan Turistitoimisto.

Katolilaisuus on yleisin uskonto. Tässä sivuja uskonnosta.


Krakova ruoka
Kuvat Puolan Turistitoimisto.

Krakovalainen ruoka on paljon muutakin kuin krakovanmakkaraa. Puolalainen ruokakulttuuri rohkaisee herkuttelemaan. Ruoka ja sen ympärille rakennetut juhlat merkitsevät paljon puolalaiselle. Normaaliin puolalaiseen ateriaan kuuluu alkupalat, keitto, pääruoka ja jälkiruoka. Hyvään maalaisruokaan tuovat oman leimansa juutalaiset sekä vaikutteet ranskalaisesta ja italialaisesta keittiöistä. Ruoat painottuvat liha-aterioihin. Kala kuuluu Puolassa pääosin katolisiin juhlapyhiin tai paastoon.
Pod Aniolami,
Grodzka 35. Viehättävä, " Enkelten "-ravintola, on rakennettu vanhaan hiilikellariin. Ravintola tarjoaa puolalaisen keittiön herkkuja. Täällä kannattaa maistaa alkupalana paikallista erikoisuutta grillattua vuohenjuustoa eli puolaksi oscypek
Chlopskie Jadlo, Sw. Agnieszki 1. Tunnelma on kuin 1800-luvulla puolalaisen talonpojan pirtissä. Ravintola tarjoaa kotitekoista leipää ja laardia sekä maukasta puolalaista perinneruokaa.
Baba Ryba, Sw. Agnieszki 1. Chlopskie Jadlon yhteydessä toimiva kalaravintola tarjoaa meritunnelmia ja sekä makean että suolaisen veden aarteita. Suosittelemme kokeilemaan savustettua ankeriasta.
Havelka Rynek, Glowny 34. Tyylikäs ravintola, jonka saleissa voi aistia vanhaa keisariajan ilmapiiriä. Ravintola sai alkunsa yleisen varastorakennuksen pienestä aamiaishuoneesta. Suosittu ravintola, missä ateriat ovat maistuvia ja hinnat kohtuullisia. Havelkan yläkerrassa sijaitsee Tetmajerowskan ravintola, joka on Krakovan maineikkaimpia ja kalleimpia ravintoloita.
Cyrano de Bergerac, Slawkowska 26. Ensiluokkainen, tunnelmallinen ravintola sijaitsee keskiaikaisen talon kellariholveissa, joka tarjoaa laadukkaasti valmistettuja ranskalaisen keittiön herkkuja. Ravintolalla on myös tasokas viinikellari.
Da Pietro, Rynek Glowny 17. Ensimmäinen italialainen ravintola Krakovassa. Se sijaitsee kauniissa goottilaisessa kellarissa. Keittiö tarjoaa italialaisten herkkujen lisäksi kansainvälisiä aterioita.
Cherubino, Sw. Tomasza 15. Krakovan suosituimpia ravintoloita. Sama omistaja kuin Cafe Camelotilla ja Pod Aniolamilla.
Kazimierzin Szeroka- kadulla, Krakovan juutalaisessa kaupungissa on muutamia maineikkaita juutalaisen keittiön ravintoloita. Esim. Kleszmer - Hois ravintolassa voi samalla nauttia klezmer- musiikin konsertista.
Puolalainen ruoka on edullista, runsasta ja makkara on arvossaan. Tässä on lähetystön sivut puolalaisesta keittiöstä.
Tässä Krakovalaisesta ruoasta.
Tässä ravintola-arviointi Fodorsilta. 5 on paras luokitus.
Tässä Yahoo travel arviot Krakovan ravintoloista.
Tässä Frommersin arviot.
Vielä yksi luettelo Krakovan ravintoloista.
Ja vielä yksi lisää.
Tässä viator.com tarjontaa ruoka- ja viiniretkistä.

Krakova juoma

Puolan juomista ovat tunnetuimmat olut ja votka. Suomi ja Puola hävisivät votkasodan EU:ssa ja nyt votkaa saa tehdä myös rypäleistä.
Tässä Krakovan juomasuosikkeja.
Luettelo baareista ja kahviloista.

Krakova ostokset
Kuvat Puolan Turistitoimisto.

Liikkeiden aukioloajat ovat pääasiallisesti: ma - pe 10.00 - 19.00 , la 9.00 - 14.00 , keskustassa 9.00 -15.00. Sunnuntai aukiolo ei ole vielä kovin laajalle levinnyt tapa, mutta etenkin sesonkiaikana monet matkamuistomyymälät ovat myös sunnuntaina auki. Yleistä ostoksista.
Krakovasta löytyy paikallisten tuotteiden erikoisliikkeiden lisäksi myös tunnettujen kansainvälisten merkkituotteiden myymälöitä. Erityisen monipuolisia ja mielenkiintoisia ostoskatuja ovat Plantyn sisäpuolelle jäävän Vanhan kaupungin kaikki poikkikadut. Vanhassa verkahallissa on pieniä puoteja, jotka myyvät puolalaista käsityötaidetta.
Löydä haluamasi kauppa.
Ostosvinkkejä.
Toreja.

Krakova urheilu


Kuvat Puolan Turistitoimisto

Tässä tietoa urheilusta Krakovassa
Toinen sivu.
Cracovian kotisivut vain puolaksi.
Tässä on Krakovan golfkenttä.
Tässä toinen vaihtoehto.

Krakova uutiset


Kuvat Puolan Turistitoimisto.

Uutisia Puolasta.
Lisää Puolan uutisia netissä.
Ja lisää uutisia.
Varsovan englanninkielinen ääni.
Varsovan englanninkielinen talouslehti.


Tutustu myös Pietari.net.
Tutustu myös Kipu.net.
Tutustu myös Flunssa.net.