Siirry pääsisältöön

Ljubljana


Ljubljana yleistä

Ljubljana on reilun kahden miljoonan asukkaan Slovenian tasavallan pääkaupunki. Siellä on noin 220 000 asukasta. Sloveniassa on sekä vuoristoa että Välimeren kaunista rannikkoa. Kaupungissa on paljon nähtävää, ihmiset ovat ystävällisiä, suomalaiseen temperamenttiin hyvin sopivia ja hintataso on edullinen. Mittakaava on Ljubljanassa sen verran pieni, että lähes joka paikkaan pääsee kävellen. Muutaman päivän irtiottolomalle kaupunki on hieno kohde. Pidemmillä matkoilla kannattaa tutustua maahan laajemmin.

Slovenia kuului ennen ensimmäistä maailmansotaa Itävalta-Unkariin. Siltä ajalta on kaupungin yleisilme säilynyt hyvin. Sodan jälkeen Slovenia oli osa Jugoslaviaa kunnes 1991 julistautui kansanäänestyksen jälkeen itsenäiseksi. 10 päivän kahakoinnin jälkeen muutkin osapuolet tyytyivät ratkaisuun. Lyhyt esitys Slovenian historiasta. Laajempi englanninkielinen wikipedian yhteenveto.

Jo Jugoslavian aikaan Slovenia oli parhaiten menestyvä alue. Itsenäistymisen jälkeen Slovenia on liittynyt EU:n ja Naton jäseneksi ja ottanut euron käyttöön. Taloudessa on matkailulla ja muulla palvelusektorilla tärkeä merkitys. Rannikon tärkeimpien lomakohteiden lisäksi ovat Alppien mahdollisuudet tärkeä lisä. Taloudessa on valtiolla edelleen suurempi rooli kuin monessa muussa EU maassa. Suomen suurlähetystön katsaus Slovenian talouteen. Panssariajoneuvot ovat viime aikoina olleet eniten esillä Suomen Ja Slovenian välisessä kaupassa. Kemiralla on tehdas Sloveniassa ja urheilualan tuotteet kuten Suunto ja Polar näkyvät katukuvassakin. Suomen tuonnista yli puolet on koneita ja laitteita.

Maan virallinen kieli on sloveeni, joka kuuluu slaavilaisiin kieliin. Se on äidinkielenä lähes 90 prosentilla. Lisäksi vähemmistöalueilla kielinä on italia ja unkari. Maassa asuu slovenialaisten lisäksi muita entisen Jugoslavian kansallisuuksia kuten kroaatteja ja serbejä, unkarilaisia, italialaisia ja romaaneja. Noin 60 prosenttia kansalaisista on roomalaiskatollisia. Käytössä on metrijärjestelmä.
Englanniksi matkailusanastoa. Toinen luettelo.
Luettelo hyödyllisistä sanonnoista englanniksi.
Sloveeni-suomi sanakirja.
Sanakirja toiseen suuntaan.

Aika on tunnin Suomen aikaa jäljessä. Tullimääräykset ovat samat kuin muistakin Eu-maista tultaessa. Suomen kansalaiset tarvitsevat passin tai poliisin myöntämän henkilökortin.
Kansalliset juhlapäivät. Sääennuste. Keskilämpötilat.
Kaupungin julkiset vessat.
Ljubljanan turistikartta.
Toinen kartta.
ViaMichelin Slovenian ja Ljubljanan zoomattava kartta.
Kolmas suunnistusapu.
Slovenian kartta.
Slovenian pääteiden kartta.

Ljubljanan kuvakokoelma.
Kuvia kuvagallerioista.
Slovenian ja Ljubljanan kuvia.

Nettikamera lentokentällä sääolojen tarkistukseen.
Kamera keskustassa. ja rantakadulla.
Nettikamera Bledissä.
Kamera Portorozissa.

Kirjalahja jouluksi miehelle
Martti vedetään ennustustehtailuun Pietarissa. Sen tavoite on horjuttaa yksinvaltiasta ja ansaita rahaa. Kaatuuko kukaan ja tienaako Martti?


Ljubljana lennot


Ljubljanan lentokenttä sijaitsee noin kaksikymmentä kilometriä pohjoiseen keskustasta ja on nykyisin nimeltään Joze Pucnik lentokenttä. Sen kansainvälinen koodi on LJU. Kenttä on pieni. Finnairin lähtevien lentojen check-in on tehtävä kentällä.

Kentälle ja sieltä kaupunkiin pääsee bussilla, kimppataksilla ja taksilla. Busseilla ja sukkulapalveluilla pääsee muuallekin maahan. Halvin yksityinen kuljetus lienee saatavissa Taxi Legende yhtiöltä kiinteään 20 euron hintaan sisältäen 1-4 henkilön kuljetuksen. Matkan voi varata myös lähettämällä etukäteen sähköpostia ja soittamalla saavuttua. Matkan voi maksaa myös suoraan kuljettajalle.
Tässä viator.com vaihtoehtoja kuljetuksiin.
Ljubljana hotellit

Majoitusta on tarjolla leirintäalueilla, retkeilymajoissa, yksityismajoituksessa, täysihoitoloissa ja kaiken tasoisissa hotelleissa. Hotellien hinnat ovat suhteellisen edullisia. Huippusesonki on heinäkuusta elokuun loppuun. Hotellihuone kannattaa ainakin tällöin varata hyvissä ajoin. Muina aikoina kannattaa katsastaa tarjouksia. Myös hyvin edullisia majoitusvaihtoehtoja on. Paikan päällä saattaa löytyä vaihtelevasti viime hetken tarjoushintoja.


Ljubljana autonvuokrausUseimmat kansainväliset autonvuokrausketjut toimivat myös Sloveniassa. Samoin paikallisten yritysten palveluja on tarjolla. Promilleraja on 0,5. Vihreä kortti on pakollinen ulkomaalaisille autoilijoille. Moottoritiet ovat yleensä hyvässä kunnossa ja maksullisia.  Syrjäisempien teiden kunto on vaihtelevaa.

Maksu autoista ja moottoripyöristä, myös turisteilta, tapahtuu ostamalla vähintään viikon voimassa oleva tarra eli vignette. Tarroja saa mm. huoltoasemilta ja autoliitoista. Huoltoasemien kartta.

Kaupunkien keskustassa on pysäköiminen maksullista samantapaisesti kuin Suomessa. Maksu tapahtuu yleensä automaatilla. Kaupoilla voi olla maksuttomia pysäköintialueita.

Onnettomuuden sattuessa suositellaan poliisin kutsumista paikalle. Puhelinnumero on 113. Autoliiton maantiepalvelun numero on 1987.

Ljubljana nähtävyydet

Ljubljanan nähtävyydet Google maps kartalla.

Ljubljanassa on Itävalta-Unkarin perintönä paljon historiallisia rakennuksia ja nähtävää. Kaupungin läpi kulkeva virta jakaa kaupungin linnavuorta ympäröivään vanhaan osaan, Staro Mesto, ja Ljubljanica-joen toisella puolella olevaan uudempaan osaan. Joen yli kulkevat sillat mm. Lohikäärmesilta ja Kolmoissilta ovat kaupungin symboleja.

Vanhan kaupungin suosituin nähtävyys on Ljubljanan linna eli Ljubljanski grad. Sen rakentaminen aiemmin paikalla seisoneen linnan sijaan on aloitettu 1400-luvulla tarkoituksena toimia esteenä talonpoikien kapinoille ja turkkilaisten valloitusyrityksille. Se on toiminut mm. sotilassairaalana ja vankilana.

Linnaan pääse parissakymmenessä minuutissa jalkaisin useita reittejä mm. Vodnikov trg:lta lähtevää Ul. Studentovskaa eteenpäin jatkaen. Terveet jalat ja hyvät kengät ovat kuitenkin tarpeen. Tie on paikoittain jyrkähkö. Vodniko trg:n naapurina on Krekov trg, mistä lähtee10 minuutin välein kulkeva köysirata ylös vuorelle. Sinne pääsee myös kerran tunnissa kulkevalla turistijunalla.

Ylhäältä on parhaat näkymät tähystystornista mihin voi ostaa pääsylipun myös samalla kun maksaa matkan köysiradalla. Linnassa on myös Slovenian historian virtuaalimuseo missä saa hyvän kuvan Slovenian historiasta nopeasti. Lisäksi siellä on pysyvä Slovenian historian näyttely.

Vanhan kaupungin muita tärkeitä paikkoja ovat Pyhän Nicholaksen Katedraali, Stolnica-svetega-Nikolaja, Vodnikin aukiolla lyöden leimansa myös Kaupunginaukioon, kauppatori Kolmoissillan ja Lohikäärmesillan välisellä alueella, ja Kaupungintalo eli Mestna hiša ali Rotovž on Kaupungin aukion, Mestni trg, varrella. Sen edessä on kopio Robban suihkulähteestä.

Kaupungin aukio jatkuu Vanhana aukiona eli Stari trg:na, mikä puolestaan muuttuu Gornij trg:ksi. Nämä ovat oikeastaan katuja. 360 asteen kuva Stari trg:lta. Katedraalin takana on Semenišče, hengellisen seminaarin palatsi.

Vanhassa kaupungissa on joen rannalla ja muuallakin runsaasti kahviloita ja ravintoloita sekä pieniä kauppoja missä myydään mm. matkamuistoja, suklaata, leivonnaisia, teetä sekä paikallista ja kansainvälistä muotia.

Kaupunkikuvaan on vaikuttanut voimakkaasti arkkitehti Joze Plecnik jonka suunnitelman mukaan mm. joenranta ja sillat on rakennettu. Kaupungintorilta, Mestni trg:lta, pääsee Ljubljanica-joen yli kolmoisiltaa, Tromostovje, pitkin Prešernov trg aukiolle. Siellä on Slovenian kuuluisimman runoilijan, France Prešeren, muistomerkki. Torin laidalla seisoo Fransiskaaninen Marian ilmestyksen kirkko, Frančiškanska cerkev Marijinega oznanjenja, ja sen vieressä luostari.

Joen yli kulkee monia muitakin kuuluisia siltoja. Yksi niistä on teurastajan silta, Mesarski most, jolla on kuvanveistäjä Jakov Brdarin töitä ja rakkauden lukkoja kiinnitettynä sillan vaijerikaiteisiin. Lohikäärmesillan, Zmajski Mostin, patsaat ovat muodostuneet Ljubljanan symboliksi. Hieno on myös pylväin koristeltu Suutarin silta, Čevljarski most. Joen yli kulkee muitakin viehättäviä ylityspaikkoja kuten Trnovon silta. 360 asteen kuva Suutarin sillalta.


Kaupungissa on useita näyttäviä aukioita ja rakennuksia. Kongressi aukion, kongresni Trg, reunalla on mm. Filharmonia ja Ljubljanan yliopisto. Vieressä on Pyhän kolminaisuuden Ursuliini–kirkko ja luostari. Lähellä on Tasavallan aukio, Trg republike. Sen vieressä on Cankarjevin kulttuuri- ja kongressikeskus ja Kansalliskokous.

Viereisen Kansallissankareiden aukion reunalla on Kansallismuseo, Luonnonhistorianmuseo ja Ljubljanan näyttävä oopperatalo. Opperan ja baletin omat sivut vain sloveeniksi.

Kaupungissa on oma pilvenpiirtäjänsä. Rakennuksen omat sivut sloveeniksi.

Löytyy myös Ranskan vallankumouksen aukio, Trg francose revoluoije. Sen lähellä on entinen ristiritareiden luostari, joka toimii nykyisin mm. Križanken ulkoilmakonserttien tapahtumapaikkana. Samoin Kaupunginmuseo on vieressä.

Kaupungin kuuluisin arkkitehti Plecnik on suunnitellut myös Kansallis- ja yliopistokirjaston. Omat sivut sloveeniksi.

Breg rantakadulla on viikonloppuisin antiikkikirpputori.

Lähellä on Slovenian tiede- ja taideakatemia. Akatemian omat sivut.

Osa Rooman ajan kaupunginmuuria on restauroitu. Arkkitehti Joze Plecnik ei malttanut olla lisäämättä kivistä pyramidia yhteen osaan muuria.

Trnovossa on komea kirkko.

Rautatie- ja bussiasemat ovat kätevästi vierekkäin. Niiden lähellä on suosikkiarkkitehdin suunnittelutyö, Triglav vakuutusyhtiön palatsi.
Autonominen kulttuurialue, Metelkova Mesto.
Suosittu majoituspaikka entisessä vankilassa, Hostel Celica. Siellä voi viettää aikaa vaihtoehtoväen seurassa.

Zale on kaupungin vaikuttava hautausmaa.

Kaupungin suurin viheralue on Tivoli puisto.
Paikkakunnalla toimii kasvitieteellinen puutarha. Tarhan omat sivut.

Lapsille ja aikuisille kiintoisa kohde on eläintarha, Ljubljana Zoo.
Interaktiivista toimintaa järjestetään lapsille ja varttuneemmillekin, Kokeilujen talossa, Hiša eksperimentov.

Ljubljanan nähtävyydet Google maps kartalla.


Ljubljana museot

Ljubljanan museot Google maps kartalla.

Ljubljanan linnassa on myös Slovenian historian virtuaalimuseo missä saa hyvän kuvan Slovenian historiasta nopeasti. Lisäksi siellä on pysyvä Slovenian historian näyttely.

Tärkein taidemuseo on Kansallisgalleria, missä on slovenialaista ja eurooppalaista taidetta sekä vaihtuvia näyttelyjä. Erityisesti muotokuvaosastolla kannattaa pysähtyä.

Sen vieressä on Moderni Galleria eli nykytaiteen museo missä on esillä slovenialaisten ja kansainvälisten taiteilijoiden teoksia ja vaihtuvia näyttelyjä.

Kansallissankareiden aukion reunalla on Slovenian kulttuuriperintöä esitelevä Kansallismuseo ja Luonnonhistorianmuseo.

Nykyhistorian museo on Tivoli puiston alueella.

Union oluttehtaan museossa voi tutustua olen tekoon, historiaan ja saada myös maistiaisia.

Tupakoinnin paheelle tai nautinnolle on omistettu oma museonsa. Museon sivut sloveeniksi.

Kaupungista löytyy myös rautatiemuseo.

Etnografinen museo sijaitsee muutaman korttelin päästä asemasta joelle päin.

Kaupungin historiasta saa tietoa Ranskan vallankumouksen aukion lähellä olevassa Kaupunginmuseossa. Omat sivut sloveeniksi.

Ljubljanan arkkitehtuurimuseon rakennus, Plečnik talo, on oma nähtävyytensä. Omat sivut. Päämuseo sijaitsee kauempana keskustasta.

Parinkymmenen kilometrin päästä Ljubljanasta sijaitsee Slovenian tekniikan museo.

Ljubljanan museot Google maps kartalla.

Ljubljana retket


Kaupungissa järjestetään turisteille monenlaisia retkiä ja tutustumiskierroksia. Bussikierros avokatto bussilla.
Tässä viator.com retkitarjontaa.
Kävely- ja pyöräretkiä.
Viator.com valikoimaa päiväretkistä.
Veneilyretket ovat hyvä tapa nähdä enemmän.
Risteilyjä joella. Omiin kiertelyihin on polkupyöriä helposti tarjolla vuokralle.

Lisäksi turisteille on ohjelmaa kuumailmapallolennoista pubiryömintään.

Ljubljana liikkuminen

Kaupunki on pieni, kadut kunnossa ja väkeä harvoin tungokseen astii joten kävely on ylivoimaisesti kätevin tapa katsella nähtävyyksiä ja tutustua kaupunkiin. Jos on tarvetta matkustaa kauemmaksi keskustasta kuten eläintarhaan tai BTC ostoskeskukseen, niin julkinen liikenne toimii ja taksit kulkevat.
1, 2 ja 3 vuorokauden turistilippu on tarjolla. Kaupungin osoitekartta.

Ljubljana raha

Sloveniassa käytetään euroja. Luottokortit hyväksytään maksuvälineinä laajalti. Jos luottokortti katoaa, tehkää heti katoamisilmoitus.
Käteisautomaatteja on kaupungilla. Visa automaatit löytyvät täältä.
Mastercard automaatit täältä.
Tietoa Ljubljanan hintatasosta.

Ljubljana puhelin

Kun haluat soittaa Suomeen, valitse ensiksi 00 ja sen jälkeen Suomen suuntanumeron 358. Suomen teleliikennealueen tunnusnumerosta jätetään 0 pois. Soittaessasi esim. Helsinkiin numeroon 12345 valitse soittaessasi seuraavasti: 00 - 358 - 9 – 12345. Slovenian maatunnus on 386, suuntanumerosta jätetään pois etunolla.


Ljubljana turvallisuus


Ljubljana on suhteellisen turvallinen kaupunki. Normaalia varovaisuutta on luonnollisesti syytä noudattaa. Ulkoministeriön matkustustiedote.

Suomen suurlähetystön osoite Ljubljanassa on:

Ajdovščina 4/8
SI-1000 Ljubljana
Asiakaspalvelu arkisin klo 10-12.00

Puhelin +386-1-3002120
Fax +386-1-3002139
Suurlähetystön verkkosivut.
email sanomat.lju@formin.fi
Virka- ajan ulkopuolella hätänumero ulkoministeriössä on 358-9-1605 5551


Ljubljana terveys


Sloveniaan ei tarvita erikoisrokotuksia, mutta voimassaoleva jäykkäkouristus-, kurkkumätä- ja poliorokotus on aina matkoilla paikallaan. Myös hepatiittisuoja on nykyisin aina suositeltavaa. Suomalainen sairausvakuutus kattaa periaatteessa ainakin välittömän hoidon EU-maissa, mutta matkavakuutus on järkevää olla. Useimmiten maksut täytyy maksaa ensin ja anoa korvaus Suomessa. Tarvitset tätä varten kuitit.

Julkisen terveydenhuollon palveluina on terveyskeskuksia. Suomalaistenkin on mahdollista EU kansalaisina saada julkisia palveluja. Kelasta haettava hoidon saamiseen oikeuttava eurooppalainen sairaanhoitokortti tarvitaan matkalla tätä varten. Kelan ohjeet sairastumisen varalta.

Kylpylähoidoilla on maassa pitkät perinteet ja hoidoissa käytetään mineraalivesiä, mutahoitoja ja liikuntaa.
Ljubljana ravintolat

Slovenialisen keittiön perimä tulee Itävallan puolelta. Onneksi myös muut naapurimaat nykyisin vaikuttavat tarjontaan. Leivitystä kuitenkin riittää. Ruoan kanssa syödään mielellään aluksi keitto.

Kannattaa unohtaa voileivät välipalana. Kaupunki on lounasaikaan täynnä tarjouksia missä 3 ruokalajin aterian saa 10-15 eurolla. Yhden ruokalajin lounasruokailu voi hyvin onnistua 5-6 euron kustannuksilla. Esim. Kavalino tarjoaa hyvää lounasta.

Yleistä paikallisesta ruoasta.
Slovenialaisesta ruoasta, mukana myös reseptejä.
Wikipedia ruoasta.
Paikallisia reseptejä.

Ljubljana ravintolat Google maps kartalla
Kahden hyvän ravintolan rypäs vanhassa kaupungissa. Valvasor, ja Julija.
Kehuttu Špajza.
Spotted by locals mukaan yksi Ljubljanan parhaita ruokapaikkoja vaikka ei olekaan ruokalistaa.
Hyvä lounaspaikka, Kavalino. Kulkee pizzerian nimellä. Paljon muuta tarjolla.
Kalastajaperheen omistama ravintola Valmarin missä tarjoillaan itse pyydettyä, taatulla tuoretta kalaa, Restavracija Valmarin.
Perinteisiin seudun ruokiin keskittyneitä ravintoloita ovat esim. vanhassa kaupungissa suosittu Slovenialainen turistiravintola Sokol.
Paikallinen legenda nimeltään vanha tislaamo. Kesällä tunnelmallinen sisäpihan terassi. Mustekalalautasella kahdelle on syömistä ainakin kolmelle. Mukana mm. juustolla ja kinkulla täytettyä ja leivitettyä mustekalaa, renkaita ja pieniä mustekaloja. Nälkä taatusti poistuu. Stari Tišler.
Hevosburgereita on pikaruokana tarjolla, Hot Horse.
Myös suosittua pikaruokaa, Nobel Burek.

Čad.
Pri Vodniku.
Mencigar Nobile.
Gostilna Šestica.
Gostilna Pod Lipo.
Gostilna Kovač.
Vodnikov Hram.
Gostilnica Rio-Momo.
Bosnialainen ravintola Harambasa.
Ljubljana ravintolat Google maps kartalla

Tripadadvisor arvioita ravintoloista.
In our pocket ravintolavalikko tyypin mukaan.
Lonelyplanet arvioita.
Paikallisia arvioita.
Fodors ravintolalista-
Wikitravel ravintolamaininnat.
Ljubljana.infon luettelo ravintoloista.
Sanontoja ruokailutilanteisiin.

Kahviloita.
Pubeja ja kahviloita Ljubljanassa.
Viinibaareja kaupungissa.

Slovenialaisista viineistä.
Maan viinialueista.
Slovenian valkoviineistä ja punaviineistä.
Tässä viator.com tarjontaa ruoka- ja viiniretkistä.


Ljubljana urheilu

Slovenia on urheilumaa. Lajeista suosittuja ovat mm. voimistelu, soutu, talvi- ja alppilajit sekä vuorikiipeily. Jalkapallossakin on pärjännyt kohtuullisesti pieneksi maaksi. Kaupungin jalkapalloseuran sivut sloveeniksi, NK Olimpija Ljubljana.
Maailmantasollakin on menestyksiä tullut, myös olympialaisissa.
Turisteillekin on tarjolla urheilullista ohjelmaa vierailun aikana. Joissain hotelleissa on pienet uima-altaat, samoin kaupungilla on myös yleisiä mahdollisuuksia reippailuun. Kaupungin ympäri kulkee 33 kilometrin kävelyreitti pitkin kehää, jolla oli 2. maailmansodan aikana kaupunkia eristämään pyrkivä piikkilanka-aita. Kovakuntoisille on maraton ajanvietteeksi. Parikymmentä kilometriä kaupungista on mahdollista harjoitella kanootti slalomia.

Ljubljana uutisia

Englanninkielinen viikkolehti, Slovenian Times.
Slovenian uutistoimiston tiedonantoja.
Slovenian uutisia.
Toinen uutisluettelo.
Netissä olevia sloveeninkielisiä lehtiä.

Tutustu myös Pietari.net.
Tutustu myös Kipu.net.
Tutustu myös Flunssa.net.