Siirry pääsisältöön

Pariisi


Pariisi yleistä

Pariisi on rakkauden, hyvän ruoan ja turismin keskus. Se on Ranskan pääkaupunki . Itse kaupungissa asuu yli 2 miljoonaa ja alueella yli 11 miljoonaa ihmistä. Ranska on EU:n ja Naton jäsen. Tilastotietoa Pariisista.
Ranska on tasavalta. Pormestari johtaa kaupungin hallintoa.

Suurin uskontokunta on katolilainen kirkko. Ateisteiksi ilmoittautuneita on huomattava määrä. Myös islam on merkittävä uskonto varsinkin Pohjois-Afrikasta peräisin olevan väestön keskuudessa. Maassa on myös huomattava juutalaisvähemmistö.

Pariisi on sijoittunut meri-ilmaston ja mannerilmaston välialueelle.
Pariisin sääennuste.
Säätietoja kuukausittain.
Aika on tunnin Suomen aikaa jäljessä. Kansalliset vapaapäivät.Sähköverkon jännite on 220 V.

Suomen kansalainen voi matkustaa jos mukana on 01.03.1999 jälkeen myönnetty henkilöllisyystodistus. Passia yleensä kuitenkin suositellaan. On aina järkevää pitää mukana valokopio passista ja säilyttää sitä eri paikassa kuin passi. Tullimääräykset ovat samat kuin muistakin EU-maista tultaessa. Tarkista tullista.

Ranskaan ei tarvita erikoisrokotuksia. Jäykkäkouristusta, kurkkumätää ja poliota vastaan kannattaa rokotukset pitää aina voimassa.
Pariisin kuvia.
Toinen kokoelma.
Lisää kuvia.
Pariisin katunäkymiä.
Panoraamakuvia Pariisista.
Toinen kokoelma.
Kaupungin nettikameroita.
Toinen kokoelma.
Liikennekamerat.

Kirjalahja jouluksi miehelle
Martti vedetään ennustustehtailuun Pietarissa. Sen tavoite on horjuttaa yksinvaltiasta ja ansaita rahaa. Kaatuuko kukaan ja tienaako Martti?


Pariisi lennot


Pariisissa on kaksi lentokenttää, Pariisi- Charles De Gaulle. ja Pariisi- Orly.
Ohjeita lentokenttien yhteyksistä. Charles De Gaullen kentältä kaupunkiin ja kentälle pääsee junalla, busseilla tai taksilla.
Orlyn lentokentältä keskustaan ja takaisin pääsee julkisilla liikennevälineillä, pikabussilla. tai taksilla.
Taksin voi tilata myös etukäteen vaikka kentälle. Tässä esimerkki palvelusta. Tai sitten voi varata kimppataksin.
Tässä viator.com vaihtoehtoja kuljetuksiin.
Lähtöselvitykseen on syytä varata riittävästi aikaa. Tarkista vaadittava aika lentoyhtiöstäsi.Pariisi hotellit

Pariisissa on kaiken tasoista majoitusta tarjolla. Hotellien matkailijalle sopivista alueista ja luokituksesta. Pariisin hotelleista. The New York Timesin lukijoiden arvioita hotelleista.
Pariisin matkailutoimiston sivut.
Ja aina voi asua hotelli Ritzissä.Pariisi autonvuokrausUseimmat kansainväliset autonvuokrausketjut toimivat Pariisissa. Liikennettä kuvataan villiksi. Promilleraja on 0,5.
Yleistä tietoa liikenteestä.
Ranskalaiset liikennemerkit.

Pariisi nähtävyydet


Pariisin nähtävyydet Google maps kartalla.

Suosituimpiin nähtävyyksiin voi ostaa liput etukäteen, niin saattaa päästä vähemmällä jonotuksella.

Vuonna 1889 rakennettu Eiffel-torni on Pariisin symboli. Hyvä näkymä torniin on esim. Place du Trocaderolta. Torni näkyy hyvin laajalle alueelle. Sijainti Google maps kartalla. Metro Bir-Hakeim ja Trocadero.

Napoleon rakennutti riemukaaren, Arc de-Triomphen, armeijansa kunniaksi. Ylhäällä on museo ja hyvä näköala. Alla on tuntemattoman sotilaan hauta. Pariisin vaarallisin liikenneympyrä lisänähtävyytenä. Sijainti Google maps kartalla. Metro Charles de Gaulle Etoile.

Neitsyt Marialle pyhitetyn Notre Dame katedraalin rakentaminen aloitettiin jo 1100 luvulla. Toiset sivut. Goottilaisesta arkkitehtuurista. Sijainti Google maps kartalla. Metro linja 4 Cité tai Saint-Michel, linja 1 ja 11 Hôtel de Ville, linja 10 Maubert-Mutualité tai Cluny – La Sorbonne, linja 7, 11 ja 14 Station Châtelet.


Keskiaikainen kuninkaallinen linna Conciergerie sijaitsee Seinen rannalla. Sitä käytettiin vankilana vallankumouksen aikana. Nykyisin se on osa Pariisin oikeuspalatsia. Wikipedian sivut. Sijainti Google maps kartalla. Metro Cité.

Alun perin sairaala sotaveteraaneille, Hotel des Invalides, on myös Ranskan sotahistorian monumentti ja siellä on museoita ja sotasankarien hautoja veteraanien laitosten ohella. Napoleonin hauta on täällä. Viralliset sivut. Sijainti Google maps kartalla. Metro Invalides.

Hôtel de Ville on Pariisin pormestarin ja kaupungin hallinnon sijaintipaikka. Sijainti Google maps kartalla. Metro Hotel de Ville.

Panthéon rakennettiin alun perin kirkoksi St. Genevieven kunniaksi. Vallankumouksen aikana se muutettiin Mausoleumiksi suurmiesten hautaamista varten. Siellä on mm. Voltairen, Rousseaun ja Marie Curien haudat. Panthéonissa fyysikko Foucault osoitti heilurin avulla maapallon pyörimisliikkeen. Sijainti Google maps kartalla. Metro Cardinal-Lemoine.

Sainte-Chapellen saarelle rakennettiin kappeli 1200 luvulle Bysantista tuoduille Jeesuksen orjantappurakruunulle ristin palasille. Sainte Chapellen kappelin lasimaalaukset ovat edelleen kuuluisia. Pyhäinjäännökset tuhoutuivat vallankumouksen aikana. Sijainti Google maps kartalla. Metro Cité.

Parinkymmenen kilometrin päässä Pariisista sijaitsee Versaillesin palatsi puutarhoineen. Palatsissa ovat asuneet mm. Ludvig XIV ja Napoleon. Kuvia kohteesta. Sijainti Google maps kartalla.


Austerlizin pylväs ja sen päässä Napoleonin patsas sijaitsee Place Vendômella. Kuvia aukiolta. Sen reunalla on hyvä paikka vaikkapa iltapäivä teelle, Hotelli Ritz. Sijainti Google maps kartalla. Metro Opera tai Tuileries.

Giljotiini oli vallankumouksen aikaan sijoitettu nykyisellä Yksimielisyyden aukiolla, Place de la Concordella. Sen keskellä on Luxorin Obeliski. Sijainti Google maps kartalla. Metro Concorde. Roquetten vankilan edessä toimi 1800 luvun loppuolella Giljotiini, jonka jäljet kadussa ovat vielä nähtävissä ainakin hyvällä mielikuvituksella.

Yksi Pariisin vilkkaimpia paikkoja on ooppera-aukio, Place de l'Opera. Sen reunalla on vanha Oopperatalo Garnier ja kuuluisa kahvila Cafe de la Paix. Sijainti Google maps kartalla. Metro Opera.

Montmartre oli aiemmin erityisesti taitelijoiden asuttama kaupunginosa. Pyhän sydämen katolinen kirkko, Sacre-Coeur, on kauniisti erottuva valkoinen kiitos siitä, että Pariisi selvisi ehjin nahoin 1870-1871 vuoden sodasta Preussilaisten kanssa. Sijainti Google maps kartalla. Metro Abbesses tai Anvers.

Sen läheisyydessä on taiteilijoiden aukio, Place du Tertre, missä voi tilata itsestään muoto- tai pilakuvan. Sijainti Google maps kartalla. Metro Abbesses tai Anvers.

Père Lachaise hautausmaa. Virtuaalivierailu ranskaksi paikalle. Kuvakokoelma.

Montparnassen hautausmaa.
Montmartren hautausmaa. Kuvakavalkadi.

Jardin du Luxembourg eli Luxemburgin puisto on tuttu Edelfeltin maalauksesta. Puisto on ollut muidenkin taiteilijoiden suosiossa. Se sijaitsee Latinalaiskorttelissa vasemmalla rannalla. Sijainti Google maps kartalla. Metro Luxembourg.
Kaupungin vanhin yleinen puisto, Les Tuileries. Sijainti Google maps kartalla.
Napoleon III työläisalueelle rakennuttama puisto, Buttes Chaumont. Sijainti Google maps kartalla.
Rakennus, jossa seinillä pystysuora puutarha, Quai Branlyn museo. Museon omat sivut. Sijainti Google maps kartalla.
Hyvä näköalapaikka kaupunkiin. Korkeimmalla paikalla oleva puisto, Parc de Belleville. Sijainti Google maps kartalla.
Klassinen huvipuisto, missä mm. karuselli, vesileikkikenttä, peilitalo, nukketeatteri ja ratsastusmahdollisuus, Jardin d´Acclimatation. Sijainti Google maps kartalla.
Ranskan kasvitieteellinen pääpuutarha. Sijainti Google maps kartalla.
Vanhan sairaalan puiston kiireetöntä tunnelmaa missä on hyvä toipua tai vain rauhoittua, Hospital Groupe hospitalier de la Pitié-Salpétrière. Sijainti Google maps kartalla.
Entisen Citroënin autotehtaan paikalle rakennettu, teemoittain jaettu puisto, Parc André Citroën. Sijainti Google maps kartalla.
Rakastan sinua muuri Le mur des je t'aime on erikielisillekin rakastuneille sopiva kohtauspaikka.

Kesäaikaan voi Pariisissa käydä hiekkarannalla kaupungin sydämessä. Paris Plage nimikkeellä toimii tällöin vuodesta 2002 alkaen Seinen ranta rentoutumispaikkana Louvresta Pont de Sullylle. Myöhemmin on tullut muitakin alueita mukaan. Projektin omat ranskankieliset sivut. Sijaintialueita Google maps kartalla.

Pariisin lähellä on Disneyland. Sijainti Google maps kartalla.

Pariisin nähtävyydet Google maps kartalla.
Pariisi nähtävyydet kartta.


Pariisi museot


Pariisin museot Google maps kartalla.

Pariisin historian museo, eli musée Carnavalet, toimii kahdessa 1500 ja 1600 luvun rakennuksessa jotka ovat aiemmin olleet yksityiskoteja. Wikipedian sivut. Sijainti Google maps kartalla. Metro St-Paul.

Arabimaailman instituutti.

Keskiajan museo.

Taideteollisuusmuseo esittelee mm. huonekalujen, keramiikan, posliinin, taidekäsityön ja muodin historiaa. Sijainti Google maps kartalla. Metro Palais Royal.

Jardin des Plantes kasvitieteellisen puutarhan yhteydessä on luonnontieteellinen museo. Sijainti Google maps kartalla.

Tieteen ja teollisuuden museo Cité des Sciences sijaitsee La Villette puistossa. Siellä on useita näyttelyjä ja mm. sukellusvene Agronaute Sinne on avattu erikoisesti lapsille suunnattu Cité des Enfants. Sijainti Google maps kartalla. Metro Porte de La Villette.

Ilmailu ja Avaruusmuseossa, Musée de l'Air et de l'Espace, on 350 oikeaa lentokonetta ja 1000 pienoismallia. Kokoelma alkaa ensimmäisistä kuumailmapalloista ja päättyy Concordeen. Omat sivut ranskaksi. Sijainti Google maps kartalla. Metro Le Bourget + bussi 350 Gare du Nordilta.

Frank Gehryn suunnittelemassa modernissa rakennuksessa sijaitsee elokuvamuseo, Cinematheque francaise. Siellä on näyttelyitä ja kansainvälisten klassikkoelokuvien näytöksiä alkuperäiskielillä. Sijainti Google maps kartalla. Metro Berchy .

Euroopan suurimmassa elokuvateatterissa järjestetään interaktiivisia vierailuja elokuvan ihmeelliseen maailmaan ja elokuvateatterin kulissien takaiseen toimintaan tutustumisen merkeissä. Sijainti Google maps kartalla. Metro Bonne Nouvelle.

Tunnettuja henkilöhahmoja on nähtävissä vahamuseossa Musée Grevinissä. Sijainti Google maps kartalla. Metro Grands Boulevards.

Erotiikan museo Musée d'art érotique on omistettu eroottisille maalauksille, veistoksille ja valokuville. Sijainti Google maps kartalla. Metro Blanche.


Ravintola Maximin Musée Maximissa on esillä Ranskan suurin yksityinen kokoelma Art Nouveau huonekaluja ja kuuluisten taiteilijoiden kuten Guimardin, Tiffanyn ja Toulouse-Lautrecin signeeramia taide-esineitä. Sijainti Google maps kartalla. Metro Concorde.

Tennismuseo, tenniseum Roland Garros. Sijainti Google maps kartalla. Metro Porte d’Auteuil.

Kansallinen urheilumuseo, Musée national du Sport. Sijainti Google maps kartalla. Metro Bibliothèque François Mitterrand.

Palais de Tokyo on usein keskiyöhön asti avoinna oleva moderniin luovuuteen keskittyvä keskus. Sijainti Google maps kartalla. Metro Alma Marceau.

Pariisin museot Google maps kartalla.
Taidemuseot ovat kohdassa taide.

Museopassi on tarjolla.
Pariisin ilmaiset museot.
Museot aakkosjärjestyksessä.


Pariisi retketHop-on Hop-off kierros on helppo tapa saada nopeasti yleiskuva matkakohteesta.
Vastaava näköalaristeily Seinellä. Lisää Seinen retkeilyvaihtoehtoja.
Veneilyretket ovat hyvä tapa nähdä enemmän.
Helikopteri- ja kuumailmapalloretket ovat oiva tapa nähdä vielä enemmän.
Julkisen liikenteen päivälipulla voi kierrellä omatoimisesti ja edullisesti.
Tässä viator.com retkitarjontaa.
Kävely- ja pyöräretkiä.
Matkailutoimiston sivut kävelyistä.
Opastettuja kävelyretkiä tehdään päivittäin. On tarjolla myös muoti- ja suklaakävely. Toisen palveluntuottajan tarjontaa. Myös opastettuja pyöräretkiä on tarjolla.
Ladattavat ohjeet omiin kävelyretkiin ilmaiseksi.
Kaupungissa voi myös vuokrata pyöriä itsepalvelupisteistä.
Viator.com valikoimaa päiväretkistä.
Pariisi liikkuminenOhjeita julkisten liikennevälineiden käyttöön Pariisissa.Toiset ohjeet.

Liikennelaitoksen bussi, joka kulkee tärkeiden turistikohteiden ohitse. Kertamaksu on 1,6 euroa tai Paris Visite kortti.
Toinen vastaava bussi kulkee Montmartren seudulla.

Metro on aina suurkaupungissa kätevä. Metrokartta.
MM. ladattava metrokartta pdf-muodossa.
Taskukokoinen ladattava kartta pdf -muodossa.
Wikipedian sivut metrosta.
Pariisin kartta pdf -muodossa.
Kartta missä osoitteen etsintämahdollisuus. Toinen etsimiskartta. Hotelleja merkittyinä.
Kartta missä on myös nähtävyyksiä.
Kartta missä on myös hotelleja merkittynä.

Ohjeita ranskalaisista vessoista.
Keltaiset sivut esim. puhelinnumeron hakuun. Sivut ranskaksi.
Pariisin osoitteista.


Pariisi sanakirjatRanskan kielestä. Sanakirja ranska-suomi.
Myös Google kääntää.
Suomi-ranska sanakirja.
Toinen palvelu. Kolmas suppea vaihtoehto.
Turistille käytökelpoisia sanoja. Sanontoja eri elämän alueilta.


Pariisi raha


Ranskan valuutta on euro. Luottokortit käyvät useimmissa ravintoloissa ja kaupoissa. Minimimaksuna pidetään usein 15 euroa korttia käytettäessä. Jos luottokortti katoaa, tehkää heti katoamisilmoitus.
Ravintoloissa palvelu on sisällytetty laskuun. Hyvästä kohtelusta voi kiittää tästä huolimatta pienellä juomarahalla. Ohjeita juomarahoista.
Visa automaatit löytyvät täältä.
Mastercard automaatit täältä.

Pariisi puhelinKun haluat soittaa lankapuhelimesta Suomeen, valitse ensiksi 00 ja sen jälkeen Suomen suuntanumeron 358. Suomen teleliikennealueen tunnusnumerosta jätetään 0 pois. Soittaessasi esim. Helsinkiin numeroon 12345 valitse soittaessasi seuraavasti: 00 - 358 - 9 - 12345
Kun soitat Pariisissa Pariisiin, otetaan silloinkin numeron alkuun 01.
Kun soitat matkapuhelimesta Suomeen tai suomalaiseen matkapuhelimeen valitse ensin +, sen jälkeen suomen maatunnus 358, sen jälkeen suuntanumero ilman ensimmäistä nollaa ja sen jälkeen vastaanottajan numero. Kun soitat Helsinkiin numeroon 12345 valitse siis: + 358 9 12345. Kun soitat matkapuhelimeen 040 67890 niin valitse siis: + 358 40 67890.
Puhelinkioskeista voi soittaa esim. kioskeista ostettavilla puhelinkorteilla.
Ranskankielinen online puhelinluettelo.Pariisi terveysRanskaan ei tarvita erikoisrokotuksia, mutta voimassaoleva jäykkäkouristus-, kurkkumätä- ja poliorokotus on aina matkoilla paikallaan. Myös hepatiittisuoja on nykyisin aina suositeltavaa. Suomalainen sairausvakuutus kattaa periaatteessa hoidon EU-maissa, mutta matkavakuutus on järkevää olla. Useimmiten maksut täytyy maksaa ensin ja anoa korvaus Suomessa. Tarvitset tätä varten kuitit.
Omat lääkkeet ja muut hoitotarvikkeet on syytä ottaa mukaan. Apteekit ovat yleensä avoinna 08-20, jotkut myöhempäänkin tai ympäri vuorokauden.
Äkillisissä sairaustapauksissa hätänumero on 15.
Terveysongelmien päivystysnumeroita.
Tietoa sairaaloista.

Pariisi turvallisuusPariisissa on syytä noudattaa normaalia varovaisuutta. Taskuvarkaita kannattaa varoa varsinkin alueilla missä liikkuu paljon turisteja. Vihjeitä turvallisuudesta. Lisää vinkkejä vaaroista. Vielä yksi sivu aiheesta.
Suomen lähetystön tiedote turvallisuudesta.

Poliisin numero on 17 ja palokunnan 18. Yleiseurooppalainen hätänumero 112 toimii myös matkapuhelimessa. Sitä voi käyttää henkeä uhkaavissa tilanteissa. Hätänumeroita.

Suomen suurlähetystö, Pariisi
Ambassade de Finlande
1, Place de Finlande 75007 Paris
Puh. +33-1-4418 1920 Fax: +33-1-4555 5157 Verkkosivut.
Virka-aika: ma-pe 9.00-13.00, 14.00-17.15
Konsuliasiainosasto:
2, rue Fabert 75007 Paris
Puh. +33-1-4418 1928 / 29 Fax: +33-1-4418 1932
Asiakaspalvelu: ma-pe 9.15-12.00 (14.00-17.00 vain puhelintiedustelut)
Päivystysnumero viikonloppuisin ja pyhäpäivinä: +33-6-1129 6320


Pariisi taidePariisin taidemuseot Google maps kartalla.

Louvre on maailman suurimpia museoita, josta ei pikapistäytymisellä selviä. Tunnetuin teos on Mona Lisa. Kulkureitti museossa on järkevää miettiä etukäteen. Sen edessä ovat kuuluisat lasipyramidit. Sijainti Google maps kartalla. Metro Palais-Royal Musée de Louvre.

Valtion modernin taiteen museo sijaitsee Pompidou keskuksessa, Le Centre Pompidou. Siellä on lisäksi vaihtuvia näyttelyjä ja kirjasto. Sijainti Google maps kartalla. Metro Chatelet.

Nykytaiteen vaihtoehtoinen tila 59 Rivoli. Siellä on ilmaisia näyttelyjä samoin konsertteja viikonloppuisin. Rakennus herättää huomiota ulkoa päinkin.
Muita saman tyyppisiä paikkoja ovat mm. Les Frigos eli jääkaapit, 200 taiteilijan asuinpaikka ja työtila. Luovuuden laboratorio, Le Laboratoire de Création.

Salvador Dalin museo on Montmartren sydämessä. Sijainti Google maps kartalla. Metro Abbesses/Anvers.

Grand Palaisin Kansalliset taidegalleriat sijaitsevat vuoden 1900 maailmannäyttelyä varten rakennetussa näyttelyhallissa. Sijainti Google maps kartalla. Metro Champs-Elysées-Clemenceau.

Entisessä asemarakennuksessa toimii Musée d'Orsayn taidemuseo. Siellä on mm. impressionistien kuten Manetin, Van Goghin ja Gauguinin töitä. Sijainti Google maps kartalla. Metro Solférino.

Tuileriesin puistossa on Musée de l’Orangerie. Siellä on nähtävissä Monetin vesililjat työ luonnon valossa kuten myös muita impressionistien töitä. Mm. Renoirin, Moligdianin, Cézannen, Matissen ja Picasson töitä on esillä. Sijainti Google maps kartalla. Metro Concorde.

Marmottan Monet Museossa on maailman suurin Claude Monetin taiteen kokoelma ja eräs maailman edustavin kokoelma impressionistista taidetta. Sijainti Google maps kartalla. Metro Muette.

Picasso museo. Sijainti Google maps kartalla. Sivut ranskaksi.

Kuvanveistäjä Rodinin töitä esittelevä museo, Musée Rodin. Sijainti Google maps kartalla. Metro Invalides.

Taiteilija Eugéne Delacroixin museo. Sijainti Google maps kartalla. Metro Saint-Germain-des-Prés tai Mabillon.

Musée Jacquemart-André on taiteen ystävän ja pankkiirin Edouard Andrén ja hänen vaimonsa keräämä kokoelma, joka on esillä aikoinaan 1800 luvulla toimineessa hotellissa. Esillä on Italian renessanssin ja Ranskan 1700 luvun töitä. Sijainti Google maps kartalla.Metro Miromesnil tai Saint Philippe du Roule.


Institut du monde arabe on arabien ja islamin taiteen museo ja kulttuurikeskus Jean Nouvel on suunnitellut rakennuksen. Sijainti Google maps kartalla.

Yksityinen Dapper museo on omistautunut afrikkalaiselle taiteelle. Sijainti Google maps kartalla. Metro Victor Hugo.

Aasialaisen taiteen museo. Sijainti Google maps kartalla.


Pariisin taidemuseot Google maps kartalla.


Taitelijoiden kotimuseoita.
Keskustan taidegallerioita.
Pariisin länsirannan taidegallerioita postinumeron mukaan listattuna.
Gallerioita oikealla rannalla.
Maraisin alueen gallerioita.


Pariisi ruokaRanskassa on tapana syödä hyvin ja tähän kannattaa matkalaisenkin sopeutua. Ruokaa on tarjolla ravintoloissa ja kahviloissa, usein ei kuitenkaan klo 15-19 välisenä aikana. Kunnon ruokailuun kannattaa varata aikaa. Turha kiire voi pilata hyvänkin aterian.

Usein ulko-oven vieressä on ruokalista josta voi katsastaa tarjonnan ja hintatason. Yleensä on tarjolla myös valmis 3-4 ruokalajin menu. Myös päivän annos voi olla helppo valinta.

Pienen matkaoppaan artikkeli ruokailusta Pariisissa.
Aterioista ja ravintoloista kaupungissa.
Yleistä pariisilaisesta aamiaisesta, lounaasta ja illallisesta.
Pariisilaisesta leivästä.
Tietoa ravintolaetiketistä.
David Lebovitzin ravintolavinkkejä ja neuvoja ravintolakäyttäytymisestä.

Matkalaukun ravintolavinkkejä.
Kaupungin matkailutoimiston sivut ravintoloista.
Gastronomia lehden Le MIAM (Nami) luettelo Marais alueen hyvistä ravintoloista.
Tripadvisor.comin arviointisivut.
Fodorsin palvelu.
World Travel Guiden ravintolasuosituksia.
Sopivan ravintolan hakupalvelu.
Todella pitkä luettelo Pariisin ravintoloista.
Vielä yksi opas.
The New York Timesin ravintolasuosituksia.
Kaupungin kasvisravintoloita. Vihjeitä kasvissyöjille.
Helena Petäjistön ravintolasuosituksia.
Kohtuuhintaisista ravintoloista. Toiset sivut samasta aiheesta. Pikaruoasta Pariisissa.
Ravintolasanastoa.
Juomarahoista.
Ruoanlaittokursseja on tarjolla lyhyinäkin vaihtoehtoina kiireisille ihmisille pikaisessa muodossa. Sivut ranskaksi kaikilla.
Toinen vaihtoehto.
Kolmas mahdollisuus.
Vielä yksi palveluntarjoaja.


Yleistä kahviloista.
Toinen sivusto.
Kahviloiden valinnasta.
Ritz tarjoaa lauantaisin iltapäiväteetä. Ei Pariisin halvin teepaikka mutta varmuudella ikimuistoinen kokemus. Sijainti Google maps kartalla.
Klassikkoravintola Gare de Lyonin asemalla, Le Train Bleu.
Sijainti Google maps kartalla.

Helsingin Sanomien suosittelemia kahviloita. Rosa Bonheur. Sijainti Google maps kartalla.
Bar Ourcq. Sijainti Google maps kartalla.
La Bellevilloise. Sijainti Google maps kartalla.
Baron Rouge Le. Sijainti Google maps kartalla.
Le sans-souci. Sijainti Google maps kartalla.
La Féline. Sijainti Google maps kartalla.
L Apparemment Café. Sijainti Google maps kartalla.
Le Reflet. Sijainti Google maps kartalla.
Café Charlot. Sijainti Google maps kartalla.
Sweat Shop. Sijainti Google maps kartalla.

Pariisin ravintolasuosituksia suomalaisilta taiteilijoilta Helsingin Sanomien mukaan.
Elokuvateatterin yhteydessä oleva bistro Bistrot des Cineastes.
Saariahoa eniten kiinnostava herkkukauppa Pierre Hermé.
Esa-Pekka Salosen osteri ja meriantura ravintola, Le Dome.
Kovat hinnat mutta aiemmin Beauvoirin ja Sartren kantapaikka Les Deux Magots.
Perinteinen Montparnassen ravintola, La Coupole.
Perinteinen brasserie Brasserie Lipp.
Elina Salon mieliravintola Place de Clichylla Brasserie Wepler.
Susanna Mälkin mainitsema perinteinen ruokapaikka Bastiljin aukion kulmalla Brasserie Bofinger.
Pariisin ravintolasuosituksia suomalaisilta taiteilijoilta ja Ilta-Sanomien ravintolasuosituksia vasemmmalta rannalta Google maps kartalla.

Ilta-Sanomien ravintolasuosituksia vasemmalla rannalla.
Kuuluisa juustokauppa Fromagerie Quatrehomme.
Keskusmoskeijan muurien sisällä pohjoisafrikkalaista ruokaa, Café Maure de la Mosquée de Paris.
Viinikellari, ruokakauppa ja päivän annoksia, bistoy Les Papilles.
Avokeittiössä näkee million ruoka on valmis, Restaurant L'Agrume
Muun muassa perinneruokia sesongin mukaan, Le Relais Saint Germain
Pariisin ravintolasuosituksia suomalaisilta taiteilijoilta ja Ilta-Sanomien ravintolasuosituksia vasemmmalta rannalta Google maps kartalla.

Helena Petäistön suosikkipaikkoja Pariisissa Apu lehden mukaan.
Hyvän hintasuhteen perhehotelli Hotel de l'Esperance.
Teehuone- ja teekauppaketjun sievin myymälä Mariage Freres.
Ravintola La Rotisserie du Beaujolais
Ravintola La Tour d'Argent
Kuuluisa leipäkauppa Boulangerie Poilâne
Suklaapuoti Puyricard
Oscar Wilden viimeinen asuinpaikka L'Hotel
Vaateliike Eléonore Emaldi
Luomutori Boulevard Raspail, Cherche-Midin ja Rue de Rennesin välissä.
Matkamuistoliike Eva Baz'Art
Helena Petäistön suosikkipaikkoja Pariisissa Google maps kartalla.

Pariisin ravintolavinkkejä Mondo-lehden mukaan.
Erikoisuutena muun muassa avotulella kypsytettyä lihaa Robert et Louise.
Moderni bistro kohtuuhintaan Itinéraires.
Perinteistä ja ahdasta tunnelmaa hyvällä ruoalla maustettuna, Café Constant.
Syrjäinen sijainti mutta ruoan katsotaan korvaavan sen, L'Ourcine.
Maineikkaita paikkoja mm. brunsseistaan, Chez Casimir ja Chez Michel.
Herkullisia ja komeita leivonnaisia, näyttävillä julkistuksilla, Pierre Hermé Paris.
Pariisin ravintolavinkkejä Mondo-lehden mukaan Google maps kartalla.

Ranskalaisen elämänmuodon lippulaiva, leivostaivas Ladurée. Sijainti Google Maps kartalla.
10best.comin mielestä parhaat kahvilat.
Sivuja ulkoilmakahviloista.
Time lehden artikkeli merkittävimmistä kahviloista.
Tietoa kahveista.

DrVino.comin kartta hyvistä viinikaupoista.
Food & Wine lehden arvioita viinibaareista.
Viinin maisteluun keskittyneitä retkiä on tarjolla.
Lisää kävelyvaihtoehtoja, myös ruoka-aiheisia retkiä.
Toinen viinin maistelun retkivaihtoehto.
Myös varsinaisille viinialueille tehdään retkiä.
Lisää esimerkkejä retkistä myös Pariisin ulkopuolelle.
Keittokouluista ja viinin maistajaisista Pariisissa.
Toinen esitys keitto-ohjauksesta kaupungissa.
Tässä viator.com tarjontaa ruoka- ja viiniretkistä.

Paikallisesta yöelämästä ja baareista, joissa on klassinen metallitiski.
Time Outin artikkeli parhaista baareista.
10best.comin arvio parhaista baareista.
Baarihaku alueen mukaan.
Gay baareja.

10best.comin arvio parhaista klubeista.
Time Out ilmaisista klubeista.
Pariisin yöelämästä.


Pariisi viihdePariisin kuuluisat kabareet ovat edelleen suosittuja. Kaupungissa riittää viihde- ja urheilutapahtumia. Varaa liput Viator.com palvelusta.
Moulin Rouge. Wikipedian sivut.
Le Crazy Horse Saloon. Wikipedian sivut.
Le Lido de Paris. Wikipedian niukat sivut.
Pariisilaisin kabaree Le Paradis Latin. Wikipedian sivut.
La Nouvelle Eve.
Bobino. Wikipedian sivut.
Brasil Tropical.
Les Folies Bergeres.


Pariisi ostokset


Kauppojen aukioloajat ovat samantyyppisiä kuin Suomessakin, arkisin ja lauantaisin ne ovat auki aamupäivästä 7-8 illalla. Turistialueiden kaupat ja kirpputorit ovat usein auki myös sunnuntaisin. Suurimpina juhlapyhinä ja kansallisina juhlapäivinä kaupat ovat kiinni. Aukioloajoista ja pyhistä.
Pariisin ostosalueista.
Guardianin vihjelista ostospaikoista.
Pariisin hinnoista.

Pariisi on edelleen yksi tärkeimmistä huippumuodin keskuksista. Haute couture voi olla tavallisella matkailijalle kohtuuttoman hinnakasta ja vaikeasti tavoitettavaa. Lehdistö ja lukijat seuraavat sitä tietysti mielenkiinnolla. Pariisissa toimii suuri joukko maailman tärkeimmistä huippumuodin suunnittelijoista. Tietoa haute couturesta.


Pariisista löytyy kalliimpia ja kohtuuhintaisempia design vaateliikkeitä. Toinen luettelo. Puolen tunnin matkan päässä on La Vallée Village ostoskeskus. Sinne on kuljetus tarjolla kohtuuhintaan. Vaatteita voi ostaa käytettynäkin.

Kenkäsuunnittelija Julia Lundstenin suosittelemat kenkien shoppailupaikat Pariisissa Helsingin Sanomien mukaan: Galeries Lafayette.
Printemps Haussmann.
Colette.
Le 66.
Lundstenin suosittelemat kenkäkaupat samalla Google maps kartalla.

Luettelo kenkäkaupoista.
ELLE:n arvio parhaista putiikeista.
Trendikäs designmallisto.
Listaus yli kahdestasadasta kenkämyymälästä.
Kenkäkauppoja Google maps kartalla.
Parhaat käsineet italialaisesta nahasta JB Guanti. Sijainti Google maps kartalla.

Helpoiten muotiin kuten muuhunkin tarjontaan tutustuu suurissa tavarataloissa. Usein niihin on tarjolla alennuskuponkeja turisteille jaettavissa lehdissä tai hotellissa. Kuuluisin niistä on Galeries Lafayette. Omat sivut ranskaksi. Metro Chaussée d'Antin, La Fayette, Opéra tai Trinité. Sijainti Google maps kartalla.

Sen kilpailija Printemps Haussmann on aivan lähietäisyydellä joten shoppailua voi hyvin jatkaa vain lyhyen tauon jälkeen. Metro Havre Caumartin. Sijainti Google maps kartalla.

Vieressä on myös C & A. Sijainti Google maps kartalla. Metro Havre Caumartin.

Vasemmalla rannalla sijaitsee Le Bon Marche. Omat sivut. Sijainti Google maps kartalla. Metro Sevres-Babylone.

Bazar de l'Hôtel de Ville on yksi historiallisista tavarataloista. Omat sivut ranskaksi. Sijainti Google maps kartalla. Metro Hôtel de Ville.

Tavallisten ihmisten ostospaikka on esim. Monoprix. Omat sivut ranskaksi. Sijainti Google maps kartalla.

Pariisin kauppoja Google maps kartalla.

Luettelo tavarataloista.
Suurimpien tavaratalojen sijainti samalla Google maps kartalla.

Lista ostoskeskuksista.
Suurin ostoskeskus on Les Quatre Temps. Sijainti Google maps kartalla.

Globe Hopen Seija Lukkalan suosituksia Pariisin kirpparikaupoista Helsingin Sanomissa mukaan:
Porte de Clignancourt. Omat sivut. Sijainti Google maps kartalla.
Porte de Vanves. Omat sivut. Sijainti Google maps kartalla.
Porte de Montreuil. Sijainti Google maps kartalla.
Vanhoja postikortteja, postimerkkejä, nukenpäitä ja muita erikoisia ja tarpeellisia artikkeleita on tarjolla Tombees do Camionissa.
Lisää kirpputoreja.
Luettelo kirpputoreista.
Vihjeitä kirpputoreja koskien.
Luettelo Pariisin toreista.

Maailman parhaiksikin mainittuja suklaaherkkuja, Franck Kestener. Sijainti Google Maps kartalla.
Kuuluisa juustokauppa Androuet. Sijainti Google maps kartalla. Toinen kuuluisa juustokauppa Fromagerie Quatrehomme.
Ostosretkiä on tarjolla asiantuntevan oppaan johdolla.
Toinen vaihtoehto.
Turistitoimiston luettelo ostosekskursioista.

Ideoita tuliaisiksi.
Vihjeitä lahjakaupoista.
Tuliaiset voit tilata jo etukäteen netistä. Lahjakauppoja Google maps kartalla.


Pariisi urheilu
Pariisissa on turistillekin tarjolla urheilu- ja liikuntamahdollisuuksia. Kaupungissa on myös mielenkiintoisia kilpailuja. Matkailutoimiston sivut urheilutapahtumista.

Suuria urheilutapahtumia ovat mm. Roland Garros tennisturnaus.
Pariisin Masters turnaus.
Tour de Francen loppukilpailu tapahtuu aina Champs Elyseellä.
Pariisin maraton järjestetään vuosittain. Se voi korvata Pariisin näköalakierroksen jos kunto vain kestää.

Pariisin suosituin jalkapalloseura on Paris Saint-Germain. Omat sivut.
Koripalloseura on Paris-Levallois Basket. Omat sivut ranskaksi.
Rugby seura on Stade Français. Omat sivut ranskaksi.

Pariisissa on useita julkisia uimahalleja. Kevyempää liikuntaa on mahdollista harrastaa myös sisävesipuistoissa. Omat sivut. Paikka Google maps kartalla.

Tennis on suosittu harrastus. Kunnallisten tenniskenttien luettelo ranskaksi.
Tenniskenttiä Google maps kartalla.

Golfkenttien tilaussivusto.
Sivusto golfista ranskaksi.
Golf kohteita Google maps kartalla.

Kaupungissa on paljon puistoja joissa on hyvä kävellä tai hölkätä.
Viikoittain järjestetään rullaluistelutapahtumia.


Pariisi uutisetFrance 24 televisiokanavan uutisia Ranskasta.
Topix.com nettiuutisia.
French News Online nettisivusto.
The Connexion englanninkielinen sanomalehti Ranskassa.
Lost in France sivusto. Tietoa Ranskassa asuville tai omistaville henkilöille.
Uutisia Strasbourgista Eurofora.
New York Timesin Ranskan uutisia.
Parisvoice on paikallisiin tapahtumiin ja viihteeseen keskittynyt sanomalehti. Nettisivut ovat englanniksi.
Time Out Paris lehti keskittyy viihteeseen ja paikallisiin tapahtumiin. Nettisivut toimivat hotelli-, ravintola- ja viihdeoppaana.
Expatica.comin uutisia Ranskasta.
Monday Note uutiskirje mediasta ja teknologiasta.

Tutustu myös Pietari.net.
Tutustu myös Kipu.net.
Tutustu myös Flunssa.net.