Siirry pääsisältöön

Venetsia

Venetsia on Veneton alueen tärkein kaupunki. Se on rakennettu yli sadalle saarelle, joita yhdistää toisiinsa sadat sillat. Historiallisessa keskustassa asuu noin 60 000 henkilöä ja määrä on jatkuvasti vähenemässä. Koko Venetsian ja läheisen Padovan alueella on noin 1,6 miljoonaa asukasta.

Joka päivä keskustaan saapuu enemmän turisteja kuin siellä on vakituisia asukkaita. Suurin osa tulee käymään vain päiväsiltään tai ovat suurien risteilyalusten matkustajia. Kaupungista onkin aina vaikeampaa löytää tavallisen asukkaan tarvitsemia palveluja ja kohtuuhintaisia asuntoja. Jos itse yövyt Venetsiassa rantahotellissa, voit aamiaishuoneesta tarkkailla päiväturistien ryntäystä ja olla asianmukaisen ylenkatatseinen moista ilmiötä kohtaan.

Koko Italian väkiluku on arvioitu vajaaksi 61 miljoonaksi. Italia on EU:n ja Naton jäsen. Suurin osa kuuluu roomalaiskotoliseen kirkkoon. Suomen kansalaiset tarvitsevat matkaa varten passin tai henkilökortin. Oleskelulupa vaaditaan yli 3kk asumista varten.

Tullimääräykset ovat samat kuin muistakin Eu-maista tultaessa. Tarkista tullista.

Aika on tunnin Suomen aikaa jäljessä. Kansalliset vapaapäivät ja kalenteri. Arkipyhistä Italiassa. Juhlapyhät. Italian juhlista. Sivu festivaaleista.. Lisää juhlista.

Kaupungissa riittää viihde- ja urheilutapahtumia. Varaa lippu Viator.com palvelusta.

Venetsian kuukausittaiset keskilämpötilat. 10 päivän ennuste.

Venetsian yleiskuva kaupungin hahmottamiseen.
Googlen kartta alueesta saarineen.
Venetsian interaktiivinen kartta missä myös nähtävyydet.
Toinen interaktiivinen kartta.
Kartta missä nähtävyydet.
Toinen kartta nähtävyyksin.
Ekoystävällisen turismin ja paikallisten tuotteiden kartta.

Kuvagalleria Venetsiasta.
Photographyblogger.netin kuvakokokelma.
Kuvia tulvista kaupungissa. Toinen kokoelma.
Kellotornista otettuja kuvia
Kuvagalleria aiheen mukaan jaettuna.
360 asteen näkymien virtuaalimatka. Toinen 360 asteen kuvien kokoelma. Kolmas sarja kuvia ympärille.
Kuva ilmasta.

Nettikamera Canal Grande, San Marco, San Giorgion saari ja Rialton silta.

Kirjalahja jouluksi miehelle
Martti vedetään ennustustehtailuun Pietarissa. Sen tavoite on horjuttaa yksinvaltiasta ja ansaita rahaa. Kaatuuko kukaan ja tienaako Martti?


Venetsia lennot

Venetsian Marco Polo lentokenttä sijaitsee mantereen puolella 8 kilometriä pohjoiseen kaupungista. Se on Italian viidenneksi vilkkain kenttä.
Tietoa kentän yhteyksistä. Toinen selvitys aiheesta.

Jos menossa keskustaan käyttää vaporettoa eli vesibussia, saa samaan hintaan mukavan näköalakierroksen Venetsian saariin. Tietoa linjoista ja aikatauluista. Käytännön neuvoja. Ohjeet lähtölaiturin löytämiseen.

Seudun toinen lentokenttä, Treviso, palvelee joitakin halpalentoyhtiöitä. Tietoa yhteyksistä.Venetsia hotellit

Huippusesonki on kesällä. Syksyllä ja keväällä on rauhallisempaa jos tällaista sanontaa voi Venetsian suhteen käyttää. Majoitusta on tarjolla kaiken tasoisissa hotelleissa.Venetsia autonvuokraus


Vanhassa kaupungissa et voi autoilla. Jos haluat matkailla lähiseudulla, niin useimmat kansainväliset autonvuokrausketjut toimivat Italiassa.

Promilleraja on 0,5. Yleisrajoitus taajamissa on 50 km tunnissa. Moottoriteillä nopeusrajoitus on hyvällä säällä 130 km ja sateella 110 km tunnissa.

Valoja pitäisi käyttää yöllä, siltojen alla ja tunneleissa. Periaatteessa taajamissa äänimerkkejä ei saisi käyttää kuin korkeintaan hätätilanteessa. Käyttö on kuitenkin runsasta. Lisää sääntöjä.

Amerikkalaisia kokemuksia liikenteestä. Tietoa moottoriteistä ja liikennetilanteesta. Autoliiton matkustusopas.

Venetsia liikkuminen 

Historiallisessa keskustassa liikutaan kävellen tai vaporettoilla. Perille löytämisen vaikeudesta ja osoitteista.

Kaupungin aluejako. Kartta osoitteen etsimismahdollisuudella.

Tietoa vaporetto-linjoista ja aikatauluista. Hinnat eivät ole halpoja. Käytännön ohjeita. Vaporettoja on eri tyyppisiä. Lisää vihjeitä sujuvaan käyttöön.

Venetsiaan pääsee myös junalla kuten myös sieltä muualle Italiaan. Vanhan kaupungin rajalla oleva rautatieasema on nimeltään Santa Lucia. Lisää tietoa. Historiaa ja nykypäivää.
Mantereen puolella on Mestren asema.
Näiltä pääsee kätevästi Italian hyvän pikajunaverkon avulla muihIn Italian kaupunkeihin.

Venetsia sanakirjat

Maan pääkieli on italia.
Tässä sanakirja missä myös suomi-italia.
Toinen sanakirja.
Tässä englanti-italia sanakirja.
Italian kielioppi.
Sanakirja.org. Eranslator.ro. Vielä yksi sanakirja.

Matkasanakirja. Matkasanastoa.

Ravintolasanastoa. Toinen ruokasanasto.

Venetsia raha

Italiassa käytetään euroja. Luottokortit hyväksytään maksuvälineinä laajalti. Jos luottokortti katoaa, tehkää heti katoamisilmoitus.
Visa automaatit löytyvät täältä. Mastercard automaatit täältä.

Venetsia puhelin 

Kun haluat soittaa lankapuhelimesta Suomeen, valitse ensiksi 00 ja sen jälkeen Suomen suuntanumeron 358. Suomen teleliikennealueen tunnusnumerosta jätetään 0 pois.
Soittaessasi esim. Helsinkiin numeroon 12345 valitse soittaessasi seuraavasti : 00 - 358 - 9 - 12345
Kun soitat matkapuhelimesta Suomeen tai suomalaiseen matkapuhelimeen valitse ensin +, sen jälkeen suomen maatunnus 358, sen jälkeen suuntanumero ilman ensimmäistä nollaa ja sen jälkeen vastaanottajan numero.
Kun soitat Helsinkiin numeroon 12345 valitse siis: + 358 9 12345. Kun soitat matkapuhelimeen 040 67890 niin valitse siis: + 358 40 67890.

Prepaid data kortteja turisteille on tarjolla useamman operaattorin toimesta. Tarvitset passin prepaid liittymänkin avaamiseen.

Venetsia turvallisuus

<
Italiassa on syytä noudattaa normaalia varovaisuutta. Taskuvarkaita kannattaa varoa varsinkin alueilla missä liikkuu paljon turisteja.
Lähetystön tiedote turvallisuudesta Italiassa.
Hätäpalvelunumeroita
Hätänumero 118
Ambulanssit 118
Poliisi 113
Carabinieri 112
Palokunta 115
Suomen Suurlähetystö Rooma.
Ambasciata di Finlandia
Via Lisbona 3
00198 Roma
Puh. +39 06 852 231
Fax: +39 06 854 0362
Päivystys: virka-ajan ulkopuolella talviaikaan puh. +358-9-1605 5551, kesäaikaan 1.6.-31.8. puh. +39 3343760834
Tietoa poliisista.

Venetsia terveysKurkkumätä-jäykkäkouristus (dT) on tarpeen kaikille. Harkinnan mukaan on syytä arvioida suojan tarvetta kausi-influenssaa, hepatiitti A ja B:tä sekä Pohjois-Italian vuoristoalueilla esiintyvää puutiaisaivotulehdusta vastaan.

Suomalainen sairausvakuutus kattaa periaatteessa hoidon EU-maissa. Eurooppalainen sairaanhoitokortti kannattaa hankkimia KELA:sta. Sillä saa EU- ja ETA-alueella matkustava saa äkillisessä sairastapauksessa sairaanhoitopalveluja samoin kustannuksin kuin paikalliset asukkaat.

Kattava matkavakuutus on kuitenkin järkevää olla. Useimmiten maksut täytyy maksaa ensin ja anoa korvaus Suomessa. Tarvitset tätä varten kuitit.

Vesi on juomakelpoista. Veden tyyppi ja mineraalipitoisuus voi olla erilainen kuin kotimaassa joten turvallisempaa on käyttää pullotettuja vesiä.

Venetsia retket

3,6 km:n omatoiminen tutustumiskävely. Pidempi 8,4 km:n reitti teemana vesi.
National Geographicin omatoimikävely Rialtossa, Venetsian vanhimmassa osassa. Omatoimikävelyjä, joihin on myös saatavissa ohjaus applikaation avulla.
Ilmainen opastettu kävelykin on tarjolla. Toinen vaihtoehto.
Pelasta Venetsia omatoimikävely.
Voi olla rauhallisempaa kävellä yöaikaan.

Erilaisia opastettuja retkiä eri teemojen ympärillä niin kävellen kuin vesitse on tarjolla. <
esimerkkejä.
Kävely- ja pyöräretkiä.

Venetsia nähtävyydet

Suosituimpiin nähtävyyksiin ja kuljetuksiin voi ostaa liput etukäteen, niin saattaa päästä vähemmällä jonotuksella.

Pyhän Markuksen aukio tai tori, Piazza San Marco, on keskeinen turistikohde. Siellä on aina runsaasti turisteja.
Sen laidalla on Pyhän Markuksen kirkko, Basilica di San Marco ja Dogen palatsi, Palazzo Ducale. Kirkon päärakennukseen pääsee ilmaiseksi, sen vieressä oleviin pieniin museoihin on pääsymaksu. Dogen palatsi toimii museona.
Basilican omat sivut. Basilikalla on erillinen oma kellotorninsa, Campanile. Siihen on mahdollista päästä ihailemaan maisemia jos jaksaa jonottaa.
Dogen palatsi on yhteydessä vankilaan huokausten sillan kautta. Sillä vangit saivat viimeisen näkymän vapauteen ennen sulkemista ikkunattomaan tyrmään tai vieä pahempaa rangaistusta.

Markuksen aukiota reunustaa muita komeita taloja. Esimerkiksi uusittu kellotorni niminen rakennus, Torre dell’Orologio. Omat sivut.

Tori on kuuluisa kyyhkysistään. Toiset ovat ihastuksissaan ja toiset inhoavat niitä. Torin reunoilla on perinteisiä kahviloita.
Ne ovat hyvä paikka juoda päiväkahvit poikkeuksellisessa ympäristössä. Joskus on tarjolla jopa musiikkia. Kaikella on kuitenkin hintansa.
Mitä lähempänä ulkoilmaterassin ulkoreunaa istuu, sitä hinnakkaampaa on kahvi. Tarjoilijat voivat vaikuttaa koppavilta mutta saattavat myös neuvoa turistia. Eräälle matkailijalle oli opastuksena hinnasta valittamisen jälkeen piirretty lautasliinaan kartta ja reitti kahvilaan missä kahvi maksaa vain euron.

Pikkuaukio yhdistää Pyhän Markuksen aukion rantakatuun. Sillä on Venetsian suojelupyhimysten, San Marcon ja San Teodoron pylväät.
Niiden pystyttäjä sai palkakseen oikeuden pitää uhkapelipöytiä pylväiden välisellä alueella. Myöhemmin paikalla mestattiin rikollisia. Paikalliset saattavat välttellä kulkemista pylväiden välistä.

Pikkuaukion kautta pääsee rantakadulle, mistä on näkymä San Giorgio Maggiore saareen ja sillä olevaa kirkkoa kohti. Grand Canalen alkukohdan vasyakkaisella rannalla, Punta della Dogana niemen nokassa on Santa Maria della Salute Basilica, toinen komea kirkko.

Riva Degli Schiavoni on rantabulevardin vilkkain, hotellien ja ravintoloiden täyttämä osa Dogen palatsin ja Arsenalin välisellä alueella. Sillä on aina päiväsaikaan sankka joukko turisteja. Useat päiväturisteja tuovat alukset pysähtyvät tänne. Samoin vaporettojen, vesitaksien ja lähisaariin suuntaavien alusten lähtölaiturit löytyvät täältä.
Vahtia pitää Italian ensimmäisen kuninkaan ja yhdistäjän, Vittorio Emmanuele II:n ratsastajapatsas. Canaletton maalaus alueesta todennäköisesti 1730-luvulta.

Kaupunkia halkoo S-muotoinen Canal Grande. Sen rannoilla on varakkaiden perheiden historiallisia asuintaloja. Canalin tärkeimmät nähtävyydet esiteltynä. Zoomattava kartta missä itärannan talot. länsirannan talot.
Canal Granden pääsee kulkemaan vaporettolla päästä päähän. Canalin yli kulkee 4 siltaa. Näistä vanhin on Rialto silta, Ponte di Rialto. Tällä sillalla on runsaasti kultasepänliikkeitä ja matkamuistomyymälöitä. Kaupungin silloilla voi olla erikoisiakin nimiä.

Kaupunki on itsessään nähtävyys. Kaikkialla on upeita rakennuksia ja mielenkiintoisia umpikujia. Esimerkkinä erikoisista rakennuksista voi olla talo missä on komeat ulkoiset kaarilla koristellut kierreportaat. Se on suljettu yleisöltä mutta ulkoa sitä voi ihailla.

Eksyminen on helppoa. Onneksi keskusta on suhteellisen pieni. Reittejä tärkeimpiin kohteisiin on merkitty nuolien avulla kadunkulmiin. Ne eivät aina suuresti helpota suunnistusta. Kaupunkia halkovat pienemmät kanavat. Niistäkään ei ole suurta apua suunnistamisessa.

Näkemisen arvoisia kirkkoja ja muita rakennuksia. San Zaccaria. Santa Maria Gloriosa dei Frari. Scuola Grande di San Marco.

Aiemmin gondolit olivat pääasiallinen liikenneväline. Nykyisin ne ovat lähinnä turistien käytössä romanttisena liikkumisen vaihtoehtona.
Gondolien historiasta. Rakentamis- ja korjauspaikka.
Yksi näkemys gondoli-ajeluista.
Esimerkkejä tarjonnasta ja hintatietoja.

Juutalainen ghetto on omaleimainen alueensa. Aikoinaan juutalaiset saivat asua vain tällä alueella. Omat sivut.

Kaupunkia ympäröivillä saarilla on mielenkiintoista nähtävää. San Michelen saarella on kaupungin hautausmaa.

Venetsia tapahtumia

Vuotuinen karnevaali on edelleen merkittävä tapahtuma. Juhlan historiaa.
Tietoa eri puvuista ja niiden merkityksestä.
Kuvia karnevaalin loistosta. Toinen sivusto.

Kaupungissa järjestetään parittomina vuosina taide-biennale ja parillisina vuosina arkkitehtuuri-biennale. Tapahtumiin liittyy myös muita näyttelyitä ja tapahtumia vuoden mittaan.
Biennalen sivut.

Lidon saarella on vuosittain Venetsian Filmifestivaalit.

Venetsia museot 

Dogen palatsin toimii museona. Omat sivut.
Venetsian taiteen ja historian Correr museo.
Palazzo Mocenigon museo. Omat sivut.
Arkeologinen museo.
Juutalainen museo.

Akatemian Galleria. Omat sivut.
Kultatalo, Ca' d'Oro, taidemuseo. Omat sivut.
San Giorgio Maggiore saarella on Fondazione Giorgio Cini -keskus. Siellä on myös Teatro Verde.
Peggy Guggenheimin museo on suosituimpia museokohteita. Omat sivut.
Punta della Doganan nykytaiteen museo.
Palazzo Grassi.
Fondazione Querini Stampalian kotimuseo.
Palazzo Fortuny on auki erikoisnäyttelyiden aikana. Omat sivut.
1700 luvun Venetsian museo, Ca' Rezzonico. Omat sivut.

Arsenal on Venetsian entisen merivallan ja sodankäyntikyvyn muisto. Se on nykyisin pääosin suljettu ja armeijan käytössä. Sen yhteydessä on Merenkulun historian museo, Museo Storico Navale di Venezia. Omat sivut.

Muranon saarella on kaksi lasimuseota.
Museo del Vetron omat sivut. Barvovier & Toson yksityinen museo.
Muranossa on myös Pitsimuseo.
Lidon saarella on Planetario.

Mantereen puolella on Candiani Kulttuurikeskus. Omat sivut italiaksi.

Venetsia ravintolat

Turistien valtaamassa kaupungissa voi olla vaikea löytää hintansa arvoista ravintolaa. Kaupungin ravintolaelämä muuttuu nopeasti ja viime vuoden mestariravintola voi olla tämän vuoden turistipyydys.

Facebookin Zuckenberg ei tipannut Roomassa. Pitäisikö sinun? Toinen näkökulma asiaan.Ravintolalaskun anatomiaa. Italiankielen opettajani aikoinaan oli sitä mieltä, että jos välttämättä haluaa antaa juomarahaa, niin pariskunnalta sopiva määrä voisi olla kyseisen ravintolan kahden kahvin hinta. Näin ei vaikuta liikaa amerikkalaiselta turistilta.

Pikkupalojen tarjoajien, cicchetti-paikkojen, suosituksia.
Toinen arvio.
BudgetTraveller.comin sivu cicchetti paikoista.
Suosittuja ajanviettopaikka on viinibaari, bacari.

Paikallisia suosituksia ravintoloista.
Visit-venice-italy.com suosituksia alueittain.
Italyheaven.co.uk arvioita.
Guardianin mielipide kohtuuhintaisista ruokapaikoista.
Huffington postin näkemys paikallisista ruokapaikoista.
TripAdvisor.com arvio kannatta tarkistaa.

Marco Polon ja Venetsian kauppiaiden ajan ruoka.
Venetsian perinteisistä ruoista.
Perinteisistä ruokalajeista amerikkalaisesta näkökulmasta.
Venetsian ruokaperinnettä ja reseptejä.

Veneton alueen viineistä.
Lisää viineistä.
Kolmas sivu aiheesta.

Venetsiassa on tarjolla lukuisa joukko ruoka- ja maisteluaiheisia tutustumisretkiä sekä ruoanlaittokursseja.

Venetsia ostokset 

Turistien suosituin ostosalue ulottuu Pyhän Markuksen torilta Rialton sillalle. Tällä välillä löytyy muotia, jalokiviä ja kultaa, lasia, karnevaali-naamareita ja matkamuistoja. Alueen kauppakatujen yhdistelmää kutsutaan nimellä Mercerie.

Venetsian kaupat ovat pieniä ja niissä on hyvä palvelu. Se tarkoittaa myös että niissä tulee helposti tehtyä ostoksia. Vaate- ja lahjatavarakaupat ovat usein kiinni maanantai-iltapäivällä. Ruokakaupat voivat olla kiinni keskiviikkoiltapäivän. Sunnuntaisin ovat monet liikkeet kiinni. Lounastaukoa ei välttämättä pidetä turistialueen liikkeissä.

Lasitavaroiden kauppoja on lähes joka kadulla. Arvostettu modernin lasin liike on mm. Venini.
Yksi näkemys lasitavaran hyvistä ostospaikoista. Muranon saarella on laajat valikoimat kauniita lasiesineitä.
MuranoNet.com nettikaupassa voi tutustua lahjaideoihin. Heidän kauppansa, Murano Vitrum, on Markuksen torin läheisyydessä.

Telegraph Venetsian mielenkiintoisimmista kaupoista.
Vihjeitä matkamuisto-ostoksiin.

Karnevaali-naamiot ovat Venetsian erikoisuus. Niitä voi ostaa myös matkamuistoksi vaikka kuljetus voikin olla haastavaa. Hyvät kappaleet voivat olla hintavia. Esimerkkejä kaupoista.

Venetsia ei ole mikään paratiisi halpoihin ostoksiin mutta myös Italiassa on alennusmyyntejä sekä talvella että kesällä. Niiden ajankohta vaihtelee alueittain. Tässä sivu missä ne italiaksi. Venetsia kuuluu Veneton alueeseen.
Vuoden 2016 talven alennusmyynnit ovat jo ohi. Kesäalet ovat 5. heinäkuuta ja 31. elokuuta välisenä aikana.

Venetsia urheilu 

Venetsiassa on oma, ei kovin menestyksekäs jalkapalloklubi.

Omalla veneellä matkaaminen kaupungissa ei ole yksinkertaista vaan sääntöjä täytyy noudattaa. Purjehdus- ja veneilymahdollisuuksia löytyy paremmin San Giorgio Maggiore tai Giudecca saaren satamista.
Perinteistä venetsialaista soutua voi turistikin harjoitella.
Soutuklubeja. Kaupungissa on vuosittainen soututapahtuma.

Kesäaikaan voi olla mukava käydä kaupungin kuumuuden jälkeen uimassa. Lidon hiekkarannat ovat suosituimpia.
Osassa hotelleissa on uima-allas Myös kunnallisia uimaloita on tarjolla. Yksi kaupungissakin.

Useissa hotelleissa on eritasoisia kuntoilumahdollisuuksia. On myös maksullisia kuntosaleja. Muutama esimerkki. Palestra Club Delfino. Palestra Novafit. Eutonia Club.

Hölkkääminen kannattaa tehdä siellä missä turisteja ei ole liikaa liikkeellä ja hiljaisempaan aikaan vuorokaudesta.
Kaupungissa juostaan myös vuosittain maraton.

Venetsian läheisyydessä on 4 golfkenttää.

Venetsia uutisia 

Uutisia netistä Venetsiasta.
Toinen uutiskokoelma.
Luettelo italialaisista lehdistä.