Siirry pääsisältöön

Palermo

Palermo yleistä

Palermo on Sisilian alueen ja Palermon maakunnan pääkaupunki ja merkittävä matkailukaupunki. Kaupungin vaakunassa on kultainen kotka punaisella pohjalla. Itse kaupungissa on arvioitu asuvan noin 855.000 henkeä ja kaupungin vaikutusalueella 1,2 miljoonaa. Turisteja yöpyy vuodessa merkittävä määrä.

Kaupungille ja alueelle tärkeitä elinkeinoelämän alueita turismin ohella ovat laivanrakennus, satama, maatalous ja viinin tuotanto.Alueen maanalaisen taloudellisen toiminna merkitys arvioidaan myös suureksi.

Koko Italian väkiluku on arvioitu vajaaksi 61 miljoonaksi. Italia on EU:n ja Naton jäsen. Sisilia on aikojen kuluessa valloitettu kaikilta ilmansunnilta joten lähes kaikille uskontokunnlle löytyy kannattajia. Kirkoista ei myöskään ole kaupungissa puutetta.

Suomen kansalaiset tarvitsevat matkaa varten passin tai henkilökortin. Oleskelulupa vaaditaan yli 3kk asumista varten. Tullimääräykset ovat samat kuin muistakin Eu-maista tultaessa. Tarkista tullista.

Aika on tunnin Suomen aikaa jäljessä.  Juhlapyhiä on sekä paikallisia että koko maata koskevia. Italian juhlista kuukausittain.
Palermossa ja Sisiliassa muuallakin vietetään vuosittain paikallisia juhlia. Toinen sivu paikallisista juhlista. Sivu tapahtumista Palermossa. Toinen sivu.
Kansalliset vapaapäivät ja kalenteri. Arkipyhistä Italiassa.

Palermon kuukausittaiset keskilämpötilat. 10 päivän ennuste.

Yksinkertainen kartta missä nähtävyydet.
Michelin kartta.
Kolmas karttasivu Palermosta.
Printattava kartta.
Kartta osoitteen etsimisen mahdollisuudella.
Zoomattava kartta osoitteen ja reitin etsimismahdollisuus.
Italian kaupunkien karttoja missä myös osoitteen etsimismahdollisuus. Kirjoita Palermo kohtaan Inserisci la località o l'indirizzo ja paina enter. Sitten voit etsiä samalla lailla haluamaasi osoitetta.
Palermon interaktiivinen kartta missä myös nähtävyydet.
Metrokartta.

Upeaa Palermoa kuvina. Toinen kuvakokoelma.

Nettikamera satamassa, Teatro Massimo, Palermon Katedraali ja Mondellon uimaranta.

Kirjalahja jouluksi miehelle
Martti vedetään ennustustehtailuun Pietarissa. Sen tavoite on horjuttaa yksinvaltiasta ja ansaita rahaa. Kaatuuko kukaan ja tienaako Martti?


Palermo lennot

Palermon Falcone-Borsellino lentokenttä sijaitsee noin 30 kilometriä kaupungista, Punta Raisissa. Kenttä on nimetty kahden mafiaa vastaan taistelleen ja 1992 murhatun tuomarin, Giovanni Falconen ja Paolo Borsellinon kunniaksi.

Terminaalikartta. Kentältä on bussi- ja junayhteys kaupunkiin. Bussiaikataulu. Mielipide taksien käyttöä vastaan.Taxeja on tarjolla. Taksin voi myös tilata etukäteen kiinteällä hinnalla. Tämä palvelu testattiin 4/16 molempiin suuntiin ja toimi erinomaisen hyvin ja hinta oli edullisin mitä löysin. Palermon taksihinnasto.

Palermoon pääsee myös muilla tavoilla kuten junalla ja laivoilla. Toinen sivu yhteyksistä

Tässä viator.com tarjontaa kuljetuksista.

Palermo hotellit

Syksyllä ja keväällä on parasta matkustusaikaa. Sään suhteen epävarmempaa on marraskuusta maaliskuulle, vaikka sää voi silloinkin olla varsin kohtuullinen verrattuna Suomen tilanteeseen. Majoitusta on tarjolla kaiken tasoisissa hotelleissa.
Palermo autonvuokrausUseat kansainväliset autonvuokrausketjut toimivat Italiassa.

Promilleraja on 0,5. Yleisrajoitus taajamissa on 50 km tunnissa. Moottoriteillä nopeusrajoitus on hyvällä säällä 130 km ja sateella 110 km tunnissa.

Valoja pitäisi käyttää yöllä, siltojen alla ja tunneleissa. Periaatteessa taajamissa äänimerkkejä ei saisi käyttää kuin korkeintaan hätätilanteessa. Käyttö on kuitenkin runsasta. Ajamisesta Palermossa. Osa 2. Osa 3. Lisää sääntöjä.

Amerikkalaisia kokemuksia liikenteestä Italiassa. Tietoa moottoriteistä ja liikennetilanteesta. Autoliiton matkustusopas.

Palermo liikkuminen

Historiallisessa keskustassa liikutaan helpoiten kävellen. Myös pyörän voi vuokrata. Keskustassa on pyöräkaistat mutta jalankulkijat eivät niitä juuri kunnioita.

Hevosten vetämiä vaunuja ja kolmipyöräisiä kulkuneuvoja on tarjolla turistien käyttöön. Hinnat liikkuvat kalliista kohtuuttomaan ja hinta kannattaa sopia etukäteen. Hintaneuvotteluton syytä käydä myös taksien kanssa ennen autoon astumista. Ne eivät ole välttämättä helppoja silloinkaan, mutta varmuudella paljon helpompia kuin jälkikäteen. Netistä kannattaa tilata taksi varsinkin jos on pidempi matka ja ennalta suunniteltu matkakohde. Käytännön vinkkejä taksin käyttöön Italiassa.

Sisilian julkisesta liikenteestä Palermon liikennelaitoksen sivut italiaksi bussireittien kartta. Sama pdf-muodossa. Pieni aikataulusanasto.

Palermoon pääsee myös junalla kuten myös sieltä muualle Italiaan vaikkakin matka-ajat ovat pitkiä. Päärautatieasema on nimeltään Palermo Centrale. Lisää tietoa.


Palermo sanakirjat

Maan pääkieli on italia.
Sisilian oma kieli on sisilia, Se perustuu latinaan ja siihen ovat vaikutteita antaneet aikojen kuluessa saarta hallinneet valloittajat. Sitä puhuu noin 5 miljoona ihmistä. Sillä ei ole virallista asemaa eikä sitä laajemmin käytetä opetuksessa.
Tässä sanakirja missä myös suomi-italia.
Toinen sanakirja.
Tässä englanti-italia sanakirja.
Italian kielioppi.
Sanakirja.org.
Eranslator.ro.
Vielä yksi sanakirja.

Matkasanakirja. Matkasanastoa.

Ravintolasanastoa. Toinen ruokasanasto.

Palermo raha

Italiassa käytetään euroja. Luottokortit hyväksytään maksuvälineinä laajalti. Jos luottokortti katoaa, tehkää heti katoamisilmoitus. Visa automaatit löytyvät täältä. Mastercard automaatit täältä.

Palermo puhelin

Kun haluat soittaa lankapuhelimesta Suomeen, valitse ensiksi 00 ja sen jälkeen Suomen suuntanumeron 358. Suomen teleliikennealueen tunnusnumerosta jätetään 0 pois.

Soittaessasi esim. Helsinkiin numeroon 12345 valitse soittaessasi seuraavasti : 00 - 358 - 9 - 12345
Kun soitat matkapuhelimesta Suomeen tai suomalaiseen matkapuhelimeen valitse ensin +, sen jälkeen suomen maatunnus 358, sen jälkeen suuntanumero ilman ensimmäistä nollaa ja sen jälkeen vastaanottajan numero.

Kun soitat Helsinkiin numeroon 12345 valitse siis: + 358 9 12345. Kun soitat matkapuhelimeen 040 67890 niin valitse siis: + 358 40 67890.

Prepaid data kortteja turisteille on tarjolla useamman operaattorin toimesta. Tarvitset passin prepaid liittymän avaamiseen.

Palermo turvallisuus


Italiassa on syytä noudattaa normaalia varovaisuutta. Taskuvarkaita kannattaa varoa varsinkin alueilla missä liikkuu paljon turisteja.
Turistiansoja Palermossa.
Rikollisuudesta Sisiliassa
Tavallisia huijauskeinoja Italiassa.

Lähetystön tiedote turvallisuudesta Italiassa.

Hätäpalvelunumeroita
Hätänumero 118
Poliisi 113
Carabinieri 112
Palokunta 115
Suomen Suurlähetystö Rooma.
Ambasciata di Finlandia
Via Lisbona 3
00198 Roma
Puh. +39 06 852 231
Fax: +39 06 854 0362
Päivystys: virka-ajan ulkopuolella talviaikaan puh. +358-9-1605 5551, kesäaikaan 1.6.-31.8. puh. +39 3343760834

Tietoa poliisista.

Palermo terveysKurkkumätä-jäykkäkouristus (dT) on tarpeen kaikille. Harkinnan mukaan on syytä arvioida suojan tarvetta kausi-influenssaa, hepatiitti A ja B:tä sekä Pohjois-Italian vuoristoalueilla esiintyvää puutiaisaivotulehdusta vastaan.

Suomalainen sairausvakuutus kattaa periaatteessa hoidon EU-maissa. Eurooppalainen sairaanhoitokortti kannattaa hankkimia KELA:sta. Sillä saa EU- ja ETA-alueella matkustava saa äkillisessä sairastapauksessa sairaanhoitopalveluja samoin kustannuksin kuin paikalliset asukkaat.

Tietoa terveyspalveluista ulkomaalaisille Sisiliassa. USA:n lähetystön luettelo julkisten sairaaloiden päivystyspisteistä.

Kattava matkavakuutus on järkevää olla. Useimmiten maksut täytyy maksaa ensin ja anoa korvaus Suomessa. Tarvitset tätä varten kuitit.

Vesi on juomakelpoista. Veden tyyppi ja mineraalipitoisuus voi olla erilainen kuin kotimaassa joten turvallisempaa on käyttää pullotettuja vesiä.

Palermo retket

Hop on hop off bussien avulla voi saada yleiskäsityksen kaupungista ja nähtävyyksistä.

Erilaisia opastettuja retkiä järjetetään monien yritysten toimesta. Tässä viator.com valikoimaa.
Ilmainen opastettu kävely on tarjolla.
Pyöräretkiä järjestetään myös lähialueelle.
Omatoimikävely tulee edullisiksi.
Toinen reitti.
Kolmas vaihtoehto.
Viator.com valikoimaa päiväretkistä.
Veneilyretket ovat hyvä tapa nähdä enemmän.
Myös kävelyjä applikaatioiden tuella on kehitetty. Lataaminen on maksullista mutta kävelyt on selitetty ja reitit ovat näkyvissä kartalla ilmaiseksi.
Lähiseudulle tehdään päiväretkiä. Tässä viator.com tarjontaa.

Palermo nähtävyydet

Tärkeimmät nähtävyydet sijaitsevat historiallisessa keskustassa. Kaupungin historiallisena keskipisteenä pidetään Via Vittorio Emanuelen ja Via Maquelan risteystä; Quattro Cantia.

Via Vittorio Emanuelen kulkee meren puolelta, La Calan vanhan sataman vierestä suoraviivaisesti Normannien Palatsille. Via Maquelan kanssa samansuuntainen Via Roma on hyvä apu suunnistuksessa ja ostoksissa.

Via Maquela jatkuu Teatro Massimolle ja poikittaiselle Via Cavourille. Siitä eteenpäin se jatkuu Via Ruggero Settimona ja Piazza Castellonoven ja toisen oopperatalon, Teatro Politeama Garibaldin jälkeen Via della Libertana.

Palermossa on runsaasti kauniita kirkkoja. Niistä komein on Palermon Katedraali. Sen sisustuksessa on käytetty upeasti marmoria ja mosaiikkeja moninaisissa yksityiskohdissa.

Läheisessä Monrealen pikkukaupungissa on toinen, vielä arvostetumpi Katedraali.Sen sisustus on yltäkylläisen upea.

Normannien palatsin toisessa kerroksessa toimii kuninkaiden kappeli, Cappella_Palatina. Kuvia kappelista.

Normannien palatsin läheltä löytyy San Giovanni degli Eremiti kirkko.. Sillä on komeat punaiset kupolit ja sen yhteydessä on viihtyisä puutarha.

Quattro Cantin lähistöllä on San Giuseppe dei Teatini, Chiesa di San Cataldo, Santa Maria dell'Ammiraglio eli La Martorana ja Jeesuksen kirkko, Chiesa del Gesu.

Via Roman ja rannan välisellä alueella on Chiesa di S. Domenico, Fransiskus Assisilaisen kirkko, eli Chiesa San Francesco D'Assisi, La Magione, Santa Maria dello Spasimo, Chiesa di Santa Teresa alla Kalsa ja Santa Maria della Catena.

Kaupungissa on komeita palatseja, joista merkittävin on Normannien aikaan kuninkaan palatsina toiminut, Palazzo dei Normanni. Nykyisin siinä toimii museon lisäksi Sisilian alueparlamentti. Kuvasarja kuninkaallisista asuintiloista.

Kaupungissa on palatsien lisäksi linnoja ja muita historiallisia rakennuksia.
Castello della Zisa.
Castello della Cuba.
Palazzo Chiaramonte Steri.
Castello a Mare. Palazzo Abatellis. Siinä toimii Sisilian alueellinen taidegalleria, Galleria Regionale della Sicilia.
Palazzo Mirto. Siinä toimii kotimuseo. 

Kaupungin monet piazzat ovat hienoja kahvinjuonti-, oleskelu- ja näyttäytymispaikkoja.
Piazza Verdi on Teatro Massimon vieressä. Facebook sivut.
Piazza Castelnuovo ja viereinen Piazza Ruggero Settimo muodostavat kokonaisuuden Teatro Politeama Garibaldin vieressä jota usein kutsutaan yhteisellä nimellä Piazza Politeama.
Piazza Pretoria on kuuluisia suihkulähteistään.
Kaikkialla muuallakin kaupungissa on pieniä ja vähän suurempi aukioita, joilla on vaihtelevaa toimintaa kuten kahviloita ja myyntikojuja sekä liikkuvien taiteilijoiden esityksiä ja taidenäyttelyjä.

Kaupungissa toimii myös varsinaisia toreja ja markkinoita. Toinen sivu markkinoista.

Jos haluaa hengähtää luonnon keskellä voi ottaa ohjelmaan vierailun Kasvitieteellisessä puutarhassa, Orto Botanicossa tai viereisellä puistoaluella olevalla komealle aukiolla, Villa Giulialla. Orto Botanicon italialaiset sivut.

Palermossa on kaksi oopperataloa. Italian suurin on Teatro Massimo Vittorio Emanuele. Se on myös Euroopan suurimpia oopperateattereita.. Toinen on Teatro Politeama. Omat sivut.

Palermo museot

Palermossa on hienoja museoita. Normannien palatsin ylimmässä kerroksessa toimii suosittu museo.

Aluellinen Arkeologinen museo on yksi Italian parhaista. Omat sivut italiaksi. Museoa remontoidaan parhaillaan ja se on avoinna vain pieneltä osaltaan.

Poikkeuksellisen hieno kokoelma historiallisia fajanssilaattoja on Stanze al Genio museossa. Omat sivut.
Se on auki vain sopimuksen mukaan ja käynnit ovat mahdollisia vain opastettuna. Kannattaa soittaa numeroon 340 0971561 tai 335 6885379 niin saa tietää lähipäivien ryhmien ajat. Kierroksia on ainakin Italiaksi ja englanniksi.

Kansainvälisessä marionettimuseossa on laaja kokoelma italialaisia ja muun maalaisia marionettinukkeja. Kaupungissa toimii myös Paleontologian ja Geologian ja museo. Lyhyt esittely englanniksi.

Ecomuseossa esitellään Palermon ja sen asukkaiden suhdetta mereen. Omat sivut.

Katedraalin vieressä on Museo Diocesano, missä on esillä mm. veistoksia ja muuta taidetta mikä aiemmin oli sijoitettuna Katedraaliin.

Katedraalin yhteydessä on pieni Tesoron museo.

Zisan linnassa on islamilaisen taiteen museo.

Palazzo Abatelliksessa toimii Sisilian alueellinen taidegalleria, Galleria Regionale della Sicilia. Palazzo Mirtossa toimii kotimuseo.
Palermon modernin taiteen museo, Museo d'Arte Moderna Sant’Anna - GAM alias Galleria d'Arte Moderna "Empedocle Restivo".
Palermon alueen Modernin ja Nykytaiteen museo, Museo regionale d’Arte moderna e contemporanea di Palermo toimii Palazzo Risossa. Lyhyt esittely englanniksi.

Sisilian taiteista.
Modernin taiteen gallerioista Sisiliassa.

Sisilian keraamisesta taiteesta.

Oman laatuisensa nähtävyys on Kapusiinimunkkien Katakombit Catacombe dei Cappuccin.

Kuumina päivinä voi kaupunkiloman ohessa pistäytyä jollain kaupungin uimarannoista.
Niistä suosituin on Mondello.
Lähiseuduilla on muistakin mahdollisuuksia. Esittely italiaksi.

Palermo ravintolat

Turistien valtaamassa kaupungissa ei ole aina helppo löytää hyvää ravintolaa. Palermossa on hyviä, alueen ruokaperinnettä kunnioittavia ja uudistavia ravintoloita runsaasti tarjolla.

Turistin oma aikataulu ja ravintoloiden aukioloajat voi olla hankala sovittaa yhteen ihanteellisella tavalla. Varsinkin illallisen alkaminen tuntuu myöhäiseltä kun ravintolat usein aukeavat vasta kahdeksalta. Yksi ratkaisu on syödä tukevampi myöhäinen lounas ja illalla jotain kevyempää.

Alueen erikoisuuksia kannattaa rohkeasti kokeilla,ainakin jos huomaa paikallisten asukkaiden niitä syövän mielihalulla.

Turistialueella voi pyöristää lasku tasalukuun tai jättää suomalaistasoisesti juomarahaa jos sitä ei ole sisällytetty jo laskuun. Reilu parin kahvin hinta kyseisessä ravintolassa on sopivan niukka linja pariskunnalta. Turistialueiden ulkopuolella ei tippejä tarvitse jättää.

Tyypillisiä ruokalajeja.
Ruokia ja reseptejä.
Syömisestä Palermossa.
Sisilian ruokakultuurin historiasta.
Usein käytettäviä ainesosia.
Ruokasanastoa.

Helppoina lounaspaikkoina keskustassa on suositeltu seuraavia:
Spinnato.
Cafe Latino.
Kaleido.
Spinnatossa kävimme kahvilla. Toimi ihan mukavasti ja leivonnaiset olivat hyviä.
Cafe Latinossa söimme kerran lounaan. Siellä oli nopea palvelu. Ruoka lämmitettiin valmiista annoksista. Hyvin nälkä kuitenkin lähti.

Lisää paikallisen suosittelemia ravintoloita.

Trattoria del Pesce Frescossa lounas oli muuten hyvä paitsi mustekalasalaatin mustekala oli sitkeää. Se on nimensä mukaisesti eskittynyt kalaruokiin.

Osteria dei Vespri tarjosi matkan parhaan lounaan. Menuvaihtoehtoina lounaalla Mare ja Terra. Mare kalaan Terra muuhun painottuen. 35 ja 30 euroa sisältäen viinin ja lisänä mustekalan musteella maustettua leipää. Tosiaan hintansa arvoinen lounas. Perinteistä ruokaa uudella näkemyksellä.
Italian ravintolaraamatussa, 2016 Gambero Rossossa 2/3 haarukkaa.
Jos on menossa GAM museoon, niin kannattaa taidekokemus yhdistää kunnon lounaaseen aivan vieressä. Myös terassi rauhallisella aukiolla.

Buatta Cucina Popolanaan päädyimme kun Vittorio Emanuelen toisellä puolella oleva Casa del Brodo olikin kiinni ja nälkä kurni vatsassa. Isoista ikkunoista näkyi paljon paikallisia syömässä mukavan näköisessä paikassa ja lista vaikutti lupaavalta.
Tarjoilu oli ystävällistä. Kun halusimme jakaa alkupalat, lisälautaset tuotiin ilman ongelmia.
Listalla oli paikallisia perinteisiä ruokalajeja mukavina ja edullisina annoksina.
Enemmän kuin edullisen hintansa arvoinen ruokailukokemus. Sai trattoria-luokassa 2/3 katkarapua Gambero Rossossa; eikä syyttä.

Muita suosituksia Palermossa Gambero Rossossa:
Hinnakas Cuvée du Jour Villa Iglea hotellissa on saanut 1/3 haarukkaa.
Gigi Mangia on arvioitu samoin.
Palazzo Brunaccinin ravintola katsotaan myös 1/3 haarukan tasoiseksi.
Mondellon alueella oleva ravintola Bye Bye Blues on myös saanut yhden arvostetun haarukan. Trattoria Il Maestro del Brodon arvosana on 1/3 katkarapua.
Trattoria Supra I Muran samoin.

Palermossa on tarjolla lukuisa joukko ruoka- ja maisteluaiheisia tutustumisretkiä sekä ruoanlaittokursseja. Tässä viator.com valikoimaa.


Palermo ostokset

Palermossa riittää ostettavaa samaan malliin kuin muissakin Italian suurissa kaupungeissa vaikka se ei mikään huippumuodin mekka olekaan.

Tavarataloista ja ostoskeskuksista on tarjolla Rinascente Via Romalla ja hieman syrjemmällä oleva Forum Palermo.

Suurimmat italialaiset ja kansainväliset merkkiliikkeet löytyvät kaupungista. Edullisia vaatteita ja kenkiä on tarjolla sekä lapsille että aikuisille.

Matkamuistoista keramiikkatuotteet ovat suosittuja. Fajanssilaattaliikkeen lopetusmyynnistä olisi saanut kohtuuhintaan upeat laatat lattiaremonttia varten jos olisi sellainen ollut näköpiirissä. Kuljetuksessa olisi luonnollisesti ollut haastetta.

Perinteiset marionettinuket ja muut artesaanituotteet ovat myös mukavia muistoja. Varsinkin viikonloppuisin on kaduilla taiteilijoiden ja käsityöläisten sekä ruoantuottajien myyntikojuja, joista on helppo tehdä yksilöllisiä ostoksia.

Maanviljelyksen, kalastuksen ja viininviljelyn tuotteet ovat hyviä matkamuistoja. Eivät myöskään jää nurkkiin pölyttymään. Itsellä tarttui mukaan nero di seppiaa eli mustekalan mustetta lasipurkissa, bottagraa eli kuivattua ja suolattua mätiä sekä mantelipikkuleipiä. Mustekin säilyi matkalaukussa ehjänä. Oli kyllä pakattu monikertaiseen muovipussiin.

Hyviä ostoskatuja ovat Quattro Cantista lähtevä via Maqueda ja sen jatkumot via Ruggero Settimo ja via della Libertà. Myös poikkikaduille ja via Romalle voi vilkuilla.

Italian Voguen suosittelemia muotiliikkeitä:
Giglio
Dell’Oglio
Torregrossa

Palermo urheilu

Palermolla on oma menestyksekäs Serie A:ssa pelaava jalkapallojoukkue U.S. Città di Palermo. Yleisemmin käytetään vain nimeä Palermo.

Lenkkeily on mahdollista Palermossa siinä missä muuallakin. Hölkkääminen kannattaa tehdä siellä missä turisteja ei ole liikaa liikkeellä ja hiljaisempaan aikaan vuorokaudesta.
Juoksureittejä. Vielä pari suositusreittiä.
Kaupungissa juostaan myös maraton ja puolimaraton.

Useissa hotelleissa on jonkinlaisia kuntoilumahdollisuuksia. On myös maksullisia kuntosaleja. Luettelo saleista.
 
Osassa hotelleissa on uima-allas Myös kunnallisia uimaloita on tarjolla kaupungissa. Viator.com snorkkelointiretki.


Tenniskenttiä ja klubeja löytyy:
Tennis Club Palermo 2
Circolo del Tennis Palermo.
Kalta Tennisclub.
Country Time Club

Pyöräily onnistuu ympäri vuoden.
Valmiiksi mietittyjä pyöräilyreittejä.
Neuvoja pyöräilyyn Sisiliassa.

Kaupungin lähellä on golfkenttiä. Sivu kentistä.

Palermo uutisia

Uutiskokoelma netistä
Italian uutisia englanniksi.
Nettilehti Sisiliasta.
Palermosta italiaksi.
Luettelo sisilialaisista nettilehdistä.