Siirry pääsisältöön

Rooma
Rooma yleistä

Rooma on Italian tasavallan pääkaupunki. Se sijaitsee Lazion maakunnassa, on maan suurin kaupunki ja siellä on noin 3 miljoonaa asukasta ja koko Italiassa noin 58 miljoonaa. Se on Tiberjoen rannalla. Italia on EU:n ja Naton jäsen. Suurin osa kuuluu roomalaiskotoliseen kirkkoon. Suomen kansalaiset tarvitsevat matkaa varten passin tai henkilökortin. Oleskelulupa vaaditaan yli 3kk asumista varten.

Maan pääkieli on italia. Tässä sanakirja missä myös suomi-italia. Toinen sanakirja. Tässä englanti-italia sanakirja.Italian kielioppi.

Aika on tunnin Suomen aikaa jäljessä. Tullimääräykset ovat samat kuin muistakin Eu-maista tultaessa. Tarkista tullista.
Kansalliset vapaapäivät ja kalenteri. Lisää juhlista.

Kaupungissa riittää viihde- ja urheilutapahtumia. Varaa lippu Viator.com palvelusta.

Rooman kuvia. Lisää Rooman kuvia. Kolmas kokoelma. Vielä yksi kuvakokoelma. Rooman ihmisiä.

Tietoa antiikin Roomasta. Kaikki Rooman keisarit. Rooman historiaa aikajärjestyksessä.

Rooman liikuteltava kartta.
Rooman karttoja.
Keskustan kartta missä myös nähtävyyksien kuvia.
Kartta missä myös eri turistikohteita.
Zoomattava kartta.
Toinen zoomattava kartta.
Rooman imperiumin kartta.
Metrokartta.

Rooman sääennuste. Keskilämpötilat.
Webbikameroita.
Toinen ryhmä kameroita.
Vatikaanin kamerat.

Kirjalahja jouluksi miehelle
Martti vedetään ennustustehtailuun Pietarissa. Sen tavoite on horjuttaa yksinvaltiasta ja ansaita rahaa. Kaatuuko kukaan ja tienaako Martti?


Rooma lennot


Lentokenttiä on kaksi. Fiumicino, Leonardo da Vinci lentokenttä, joka on noin 35 kilometrin etäisyydellä.
Fiumicinon lentokentältä kaupunkiin pääsee Leonardo Express junalla 35 minuutissa. Juna kentältä keskustaan ja takaisin kulkee puolen tunnin välein.
Myös bussiyhteys on olemassa.
Taksilla pääsee mukavasti kentältä keskustaan tai minne vain kaupunkiin. Virallisesti on voimassa kiinteä hinnoittelu. Matkalaukuista voidaan laskuttaa lisämaksu. Epäviralliset taksit eivät välttämättä noudata kyseistä hinnoittelua ilman etukäteistä sopimista. Auton voi tilata myös etukäteen. Ainakin pari vuotta sitten tämä palvelu toimi hyvin. Toinen kiinteän hinnan palvelu. Tämä palvelu testattiin 4/16 molempaan suuntaan ja toimi erinomaisen hyvin ja hinta oli edullisin mitä löysin. Vielä yksi edullisen hinnan taksipalvelu.
Myös lentokenttätaksi toimii. Senkin voi tilata etukäteen.
Toinen pienempi kenttä on Ciampino.
Keskustaan pääsee bussilla tai yhdistelmillä.
Tässä viator.com vaihtoehtoja kuljetuksiin.
Lähtöselvitykseen on syytä varata riittävästi aikaa. Tarkista vaadittava aika lentoyhtiöstäsi.


Rooma hotellit


Huippusesonki on keväällä ja syksyllä. Pääsiäisestä lokakuulle on turisteja paljon. Majoitusta on tarjolla leirintäalueilla, retkeilymajoissa, yksityismajoituksessa, täysihoitoloissa ja kaiken tasoisissa hotelleissa.
Useimmat kansainväliset autonvuokrausketjut toimivat Italiassa.
Promilleraja on 0,5. Yleisrajoitus taajamissa on 50 km tunnissa. Moottoriteillä nopeusrajoitus on hyvällä säällä 130 km ja sateella 110 km tunnissa.
Valoja pitäisi käyttää yöllä, siltojen alla ja tunneleissa. Periaatteessa taajamissa äänimerkkejä ei saisi käyttää kuin korkeintaan hätätilanteessa. Käyttö on runsasta. Lisää sääntöjä.
Amerikkalaisia kokemuksia liikenteestä.
Tietoa moottoriteistä ja liikennetilanteesta.Rooma nähtävyydetRoomassa on tarjolla paljon nähtävää. Suosituimpiin nähtävyyksiin voi ostaa liput etukäteen, niin saattaa päästä vähemmällä jonotuksella.

Rooma nähtävyydet Google maps kartalla.

Siellä on historiallisia nähtävyyksiä niin antiikin ajalta, kuin myös keskiajalta ja uudemmalta ajalta. Pääosaan nähtävyyksistä pystyy tutustumaan kävellen koska ne eivät levittäydy liian laajalle alueelle. Suosittuja nähtävyyksiä ovat muun muassa:

Forum Romanum, paikka josta kaikki alkoi. Muinaisen Rooman valtakunnan keskus. Toinen esitys. Sijainti Google maps kartalla.
Colosseum. Wikipedian sivut. Suuressa jopa 40.000 katsojaa vetävässä amfiteatterissa järjestettiin gladiaattorinäytöksiä ja muuta rajuakin viihdettä kansanjoukoille. Sijainti Google maps kartalla.
Fontana di Trevi on Rooman komein ja rakastetuin suihkulähde. Sen äärellä voi eläytyä la Dolce Vitan ihanan elämän tunnelmiin. Lisää tietoa. Sijainti Google maps kartalla.
Pantheon oli alun perin kaikille jumalille omistettu rakennus. Myöhemmin paavi muutti sen kirkoksi pyhän Marian kunniaksi. Se on parhaiten säilynyt antiikin ajan rakennuksista. Wikipedian sivut. Sijainti Google maps kartalla.
Keisari Hadrianuksen hautapaikaksi rakennettu Castel Sant'Angelo. Se on nykyisin museona. Kattoterassilta on hyvä näköala. Omat sivut italiaksi. Sijainti Google maps kartalla.
La Bocca della Verità, itse asiassa viemärin luukku. Vanha valheenpaljastuskone eli totuuden suu. Käytetty mm. aviopuolison uskottomuuden arvioinnissa. Sijainti Google maps kartalla.
Cestiuksen pyramidi. Sitä on pidetty kansan keskuudessa aikanaan Remuksen hautana.

Piazza Navona on suosittu kohtauspaikka ja sen suihkulähteet ja ympäröivät upeat rakennukset tarjoavat nähtävää vaikka joutuisi jonkin aikaa odottelemaankin. Tietoa Piazza Navonan seudusta. Sijainti Google maps kartalla.
Piazza di Spagnalla on aina suuri joukko turisteja ihailemassa ranskalaista kirkkoa ja toisiaan. Espanjalaisilla portailla on hyvä tarkkailla elämänmenoa ja turistimuotia sekä rentoutua. Sijainti Google maps kartalla.
Piazza Veneziaa hallitsee kermakakuksi tai torahampaiksi sanottu Vittorio Emanuele II monumentti. Sijainti Google maps kartalla.
Piazza del Popololla on komea obeliski ja neljää vuodenaikaa kuvaavat suihkukaivot. Aukiolta lähtee viuhkan muodossa kaupungin pääkatuja. Sijainti Google maps kartalla.
Näyttävä ja erikoinen koulurakennus Cesare Battisti, Piazza Damiano Saulilla
Villa Borghese on entinen kardinaali Borghesen maaseutukartano, nykyisin yksi Rooman suurimmista puistoista. Siellä on myös lapsille sopivaa toimintaa kuten leikkipaikka, soutelumahdollisuus ja lasten elokuvateatteri. Sijainti Google maps kartalla.
Villa d'Este kuulu Unescon maailmanperintö kohteisiin. Kardinaali Ippolito II d’Este rakennutti sen hävittyään paavin vaalit. Kuvia paikasta.

Vatikaani on maailman pienin valtio. Sillä on oma posti, radio, pankit ja sanomalehdet. Maa on pieni mutta kirkko ja aukio ovat suuret. Wikipedian sivut. Sijainti Google maps kartalla.
Pietarin kirkko on eräänä maailman suurimmista kirkoista ja mahtava näky. Se on katolisen kirkon tärkein pyhäkkö. Sen nähtyään ymmärtää että rakentamiseen on todella kulunut aikaa ja energiaa. Lisää tietoa. Kaavakuva alueesta. Sijainti Google maps kartalla.
Apostoli Paavalin hautapaikalle Aurelianuksen muurien ulkopuolella rakennettu kirkko, Basilica Papale San Paolo fuori le Mura tai St Paul . Wikipedian sivut.
Italian kirkot.
Paavit kautta aikojen.
Alun perin kristittyjen omille mailleen tehdyistä haudoista kehittyi ajan mittaan maanalainen "kuolleiden kaupunki". Tietoa katakombeista. Sijainti Google maps kartalla.
Rooman protestanttinen hautausmaa. Monia kuuluisia ihmisiä, esim. runoilijat Shelley ja Keats, on haudattuna siellä. Sijainti Google maps kartalla.
Kapusiinimunkkien luilla koristellut hautakammiot. Wikipedian sivut. Sijainti Google maps kartalla.

Tärkeimpiä hallintorakennuksia ovat mm. presidentin palatsi. Wikipedian sivut. Wikipedia Italian presidentistä. Sijainti Google maps kartalla.
Edustajainhuone. Wikipedian sivut. Omat sivut. Sijainti Google maps kartalla.
Senaatti. Sijainti Google maps kartalla.
Perustuslakituomioistuin. Wikipedian sivut. Sijainti Google maps kartalla.

Kunnallisessa ruusutarhassa, Roseto Comunale di Roma, riittää nähtävää kaikkille kukkien ystäville.
Rooman kirpputoreista.
Launtaiaamujen kenkämarkkinat Piazza Testacciolla
Vaihtoehtoisen talouden keskus Citta’ dell’Altra Economia. Omat sivut italiaksi.

Rooma nähtävyydet Google maps kartalla.


Rooma museot

Rooma museot Google maps kartalla.

Kansallinen Rooma museo koostuu kolmessa eri paikassa olevasta maailman tärkeimpiin lukeutuvasta arkeologisesta kohteesta. Sijainti Google maps kartalla.
Roomalaisen kulttuurin museo, Museo della civilta romana, esittelee pääosin jäljennöksiä klassisista arkeologisista kohteista, jotka ovat hävinneet tai tuhoutuneet tai jotka on koottu rikkoutuneista osista. Siellä on patsaita, rintakuvia, alkuperäisen kokoisia rakennuksien osia, malleja monumenteista tai rakennuskomplekseista Roomassa tai provinsseissa. Samoin siellä on kotiesineitä ja työkaluja. Omat sivut. Sijainti Google maps kartalla.
Rooman museossa on kokoelmissaan kaupungin sosiaaliseen historiaan ja taide-elämään liittyviä maalauksia, piirustuksia, patsaita, valokuvia, huonekaluja, tekstiilejä, keramiikkaa sekä rakennusten ja freskojen osia. Omat sivut. Sijainti Google maps kartalla.
Vatikaanin museoissa on mahdotonta katsoa kaikkea samalla kerralla. Jos haluaa erityisesti tutustua johonkin tiettyyn kohteeseen, voi olla järkevää etukäteen suunnitella kulkureittinsä. Kuvia S.Pietrosta. Vatikaanin museoiden esineitä. Sijainti Google maps kartalla.

Scuderie Papali al Quirinale on hieno taidenäyttelypaikka ja samalla sieltä upea näköala korkeimmalta Rooman seitsemästä kukkulasta. Sijainti Google maps kartalla.
Fondazione Roma Museo, aiemmin Museo del Corso. Omat sivut italiaksi. Sijainti Google maps kartalla.
Fondazione Memmo o Palazzo Ruspoli, yksityinen taidemuseo. Sijainti Google maps kartalla.
Galleria Borghesen taidekokoelman katsotaan kuvastavan kerääjänsä ristiriitaista luonteenlaatua. Sijainti Google maps kartalla.

Kansallinen modernin taiteen galleria. Sijainti Google maps kartalla.
Rooman modernin taiteen museo. Wikipedian sivut. Sijainti Google maps kartalla.
Arkkitehtuurin talo. Sijainti Google maps kartalla.
Kansataiteen ja traditioiden museo. Omat sivut. Sijainti Google maps kartalla.

Lasten museo. Sijainti Google maps kartalla.
Kriminologinen museo. Sijainti Google maps kartalla.
Pastamuseo. Sijainti Google maps kartalla.
Eläintieteellinen museo. Sijainti Google maps kartalla.
Matematiikkamuseo. Omat sivut italiaksi. Sijainti Google maps kartalla.

Rooma museot Google maps kartalla.
Taidemuseot ovat kohdassa taide.

Kuvia Roomasta.
Esittelyjä museoista.
Rooman alennuskortteja.


Rooma retketRoomassa järjestetään kansainvälisiä retkiä halukkaille esimerkiksi kaupunkiin tutustumisen merkeissä ja lähiseuduille. Hotellien vastaanotosta tai turisti-infosta löytyy esitteitä.
Hop-on Hop-off kierros on helppo tapa saada nopeasti yleiskuva matkakohteesta.
Rooman turistikierroksia.
Lisää kiertoajeluja.
Tässä viator.com retkitarjontaa.
Kävely- ja pyöräretkiä.
Tässä ehdotuksia omatoimista kävelyistä.
Lisää kävelyvaihtoehtoja.
Shelley kävelypaikkoja.
Ekologisia kohteita.
Opastettuja yksityiskävelyjä.
Vielä lisää opastettuja kävelyjä.
Pyöräilykin kaupungissa sujuu.
Viator.com valikoimaa päiväretkistä.
Veneilyretket ovat hyvä tapa nähdä enemmän.
Kuumailmapalloretket ovat oiva tapa nähdä vielä enemmän.


Rooma liikkuminen


Liikkuminen sujuu jalkaisin, pyörällä tai julkisia liikennevälineitä käyttäen.
Liikennelaitoksen sivut, vain italiaksi.
Metrokartta.
Ohjeita julkiseen liikenteeseen.
Rooman takseista.
Päärautatieaseman sivut.Rooma sanakirjaEnglanti-Italia-Englanti käännössivut.
Babelfish kääntää myös italiaan.


Rooma rahaItaliassa käytetään euroja. Luottokortit hyväksytään maksuvälineinä laajalti. Jos luottokortti katoaa, tehkää heti katoamisilmoitus.
Ravintoloissa palvelu voi olla jo sisällytetty laskuun Hyvästä kohtelusta voi kiittää tästä huolimatta 5-10 % juomarahalla.
Visa automaatit löytyvät täältä.
Mastercard automaatit täältä.


Rooma puhelin


Kun haluat soittaa lankapuhelimesta Suomeen, valitse ensiksi 00 ja sen jälkeen Suomen suuntanumeron 358. Suomen teleliikennealueen tunnusnumerosta jätetään 0 pois. Soittaessasi esim. Helsinkiin numeroon 12345 valitse soittaessasi seuraavasti : 00 - 358 - 9 - 12345
Kun soitat matkapuhelimesta Suomeen tai suomalaiseen matkapuhelimeen valitse ensin +, sen jälkeen suomen maatunnus 358, sen jälkeen suuntanumero ilman ensimmäistä nollaa ja sen jälkeen vastaanottajan numero. Kun soitat Helsinkiin numeroon 12345 valitse siis: + 358 9 12345. Kun soitat matkapuhelimeen 040 67890 niin valitse siis: + 358 40 67890.Rooma terveys


Italiaan ei tarvita erikoisrokotuksia, mutta voimassaoleva jäykkäkouristus-, kurkkumätä- ja poliorokotus on aina matkoilla paikallaan. Myös hepatiittisuoja on nykyisin aina suositeltavaa. Suomalainen sairausvakuutus kattaa periaatteessa hoidon EU-maissa, mutta matkavakuutus on järkevää olla. Useimmiten maksut täytyy maksaa ensin ja anoa korvaus Suomessa. Tarvitset tätä varten kuitit.
Vesi on periaatteessa juomakelpoista. Bakteerikanta on eri kuin kotimaassa joten turvallisempaa on käyttää pullotettuja vesiä.

Rooma turvallisuus
Roomassa on syytä noudattaa normaalia varovaisuutta. Taskuvarkaita kannattaa varoa varsinkin alueilla missä liikkuu paljon turisteja.
Lähetystön tiedote turvallisuudesta Italiassa.
Hätäpalvelunumeroita
Hätänumero 118
Ambulanssit 118
Poliisi 113
Carabinieri 112
Palokunta 115
Lisää hyödyllisiä puhelinnumeroita.
Toinen lista.
Hyödyllisiä numeroita Roomassa.
Apteekit Roomassa.
Tietoa poliisista.
Suomen Suurlähetystö Rooma.
Ambasciata di Finlandia
Via Lisbona 3
00198 Roma
Puh. +39 06 852 231
Fax: +39 06 854 0362
Päivystys: virka-ajan ulkopuolella talviaikaan puh. +358-9-1605 5551, kesäaikaan 1.6.-31.8. puh. +39 3343760834


Rooma taideRooma taidemuseot Google maps kartalla.

Galleria Borghese.
Corsini Galleria.
Spada Galleria.
Taidemuseo Rooman ensimmäisessä sähkölaitoksessa, Centrale Montemartini. Kreikan ja rooman ajan patsaita taustalla sähkölaitoksen jykevä koneistus.
Kansallinen modernin taiteen galleria.
Doria Pamphilj. Italialaista taidetta.
St. Lucan akatemia.
Galleria Colonna.
Galleria Lazzari.
Galleria Russo.

Rooma taidemuseot Google maps kartalla.
Italian taiteesta.
Italian taidemaalareista.
Luettelo taidenäyttelyistä.
Luettelo museoista.
Myös hyvää jazzia on tarjolla.Rooma ruoka

Yleistä paikallisesta ruoasta.
Tässä yleisesitys italialaisesta ruoasta.
Näin söivät muinaiset roomalaiset.
Yleistä ruokailusta ja pieni sanasto.
10 hyvän pizzerian luettelo.
Lisää pizzerioita.

Etsi sopiva ravintola.
Ravintola-arviointi Fodorsilta. 5 on paras luokitus.
Tässä Yahoo travel arviot Rooman ravintoloista.
Time Outin 10 ravintolan lista.
Tässä Rooman kahviloista.
Harryn piano baari.
Italialaisesta viinistä.
Baareja.
Kasvisruokailijalle sopivia ruokapaikkoja.
Ravintola Ginasta saa ruokaa aamusta iltaan ilman taukoja.
Jäätelö- ja leivonnaispaikkoja.
Roomalaisia reseptejä. Lisää reseptejä.

Keisareiden ajan aterioista.
Toinen esitys.
Tässä viator.com tarjontaa ruoka- ja viiniretkistä.


Rooma ostokset


Maanantaisin kaupat aukeavat yleensä vasta iltapäivällä. Arkisin ne ovat avoinna tavallisesti klo 9.30 tai 10-13 ja 15.30-19 ja myöhempäänkin. Lauantaina on työpäivä. Suurin osa kaupoista on kiinni sunnuntaisin. Suuret liikkeet ja tavaratalot eivät pidä siestataukoa.
Aukioloajoista ja ostosalueista.
Yleistä ostelusta.
Shoppailusta alueittain.
Kauppoja eri aloilta.
Kauppoja kartalla.
Tavarataloja.
Muotiostoksia Trasteveren alueella.
Parhaat putiikit.
Roomalaisia merkkituotteita.
10 miesten muotikauppaa.
Italialaista muotia.
Guardianin vinkkejä ostoksiin.
Volpetti, arvostettu ruokakauppa.
Kaupungin toreja ja markkinoita.
Matkamuistoja.
Keskustelua ostoksista.


Rooma urheilu


Urheilua ennen vanhaan. Suosittuja lajeja.
Nykypäivän suosittua urheilua.
Jalkapallo on tärkein urheilumuoto. Serie A:ssa pelaavat roomalaiset jalkapallojoukkueet ovat: AS Roma.
Joukkueen omat sivut.
SS Lazio.
Rooman maraton.
Urheilukanavan sivut, vain italiaksi.
Urheiluportaali italiaksi.
Rooman golfkenttiä.


Rooma uutiset


Rome Post.
Lisää uutisia Roomasta.
Italian uutisia.
Lehtimiesliiton uutisia.
La Repubblica, italiaksi.
Paavillisia uutisia.
Italian ystäville.


Tutustu myös Pietari.net.
Tutustu myös Kipu.net.
Tutustu myös Flunssa.net.