Siirry pääsisältöön

Firenze

Firenze yleistä

Firenze on Keski-Italian Toscanan alueen pääkaupunki ja merkittävä matkailukaupunki. Kaupungin vaakuna on punainen lilja valkealla pohjalla. Itse kaupungissa on arvioitu asuvan noin 380.000 henkeä ja kaupungin vaikutusalueella 1,5 miljoonaa. Turisteja yöpyy vuodessa n. 1,8 miljoonaa. Kaupungin riippuvuutta turismista on pyritty vähentämään viime vuosina ja korjaaman haittoja, joita massaturismista aiheutuu.

Koko Italian väkiluku on arvioitu vajaaksi 61 miljoonaksi. Italia on EU:n ja Naton jäsen. Suurin osa kuuluu roomalaiskatoliseen kirkkoon. Suomen kansalaiset tarvitsevat matkaa varten passin tai henkilökortin. Oleskelulupa vaaditaan yli 3kk asumista varten.
Tullimääräykset ovat samat kuin muistakin Eu-maista tultaessa. Tarkista tullista.

Aika on tunnin Suomen aikaa jäljessä. Firenzessä vietetään kaupungin suojeluspyhimyksen, Johannes Kastajan eli San Giovannin, juhlaa kesäkuun 24. päivä. Sivusto juhlista. Päivän aikana on paljon tapahtumia.
Kansalliset vapaapäivät ja kalenteri. Arkipyhistä Italiassa.
Juhlapyhiä on sekä paikallisia että koko maata koskevia. Italian juhlista kuukausittain.
Sivu festivaaleista. Lisää juhlinnoista.

Firenzen kuukausittaiset keskilämpötilat. 10 päivän ennuste.

Kartta missä nähtävyydet. Toinen kartta. Kolmas karttasivu. Vielä yksi.
Kartta alueellisella suurennusmahdollisuudella.
Zoomattava kartta ja osoitteen etsimismahdollisuus.
Italian kaupunkien karttoja missä myös osoitteen etsimismahdollisuus. Kirjoita Firenze kohtaan Inserisci la località o l'indirizzo ja paina enter. Sitten voit etsiä samalla lailla haluamaasi osoitetta.
Firenzen interaktiivinen kartta missä myös nähtävyydet.
Toinen interaktiivinen kartta nähtävyyksillä.
Löydä osoite Firenzestä Firenzen kaupungin sivuston osoitteen etsimismahdollisuus.

Kartta ja tietoa vanhoista kaupungin muureista ja niiden muutoksista. Kaupungin porteista.

Upeaa Firenzeä kuvina. Toinen kuvakokoelma. Aiheen perusteella luokiteltu kuvagalleria.
BudgetTravel.comin kuvakokokelma. National Geographicin kuvia kaupungista.

360 asteen näkymä korkeuksista. 360 asteen kuvien kokoelma. Kolmas sarja panoramakuvia ympärille.

Nettikamera Ponte Vecchio, Piazza della Signoria ja kaupungin siluetti.
Kirjalahja jouluksi miehelle
Martti vedetään ennustustehtailuun Pietarissa. Sen tavoite on horjuttaa yksinvaltiasta ja ansaita rahaa. Kaatuuko kukaan ja tienaako Martti?

Firenze lennot

Firenzen Peretola lentokenttäsijaitsee 4 kilometriä luoteeseen kaupungista. Kenttä on nimetty Amerigo Vespuccin , firenzeläisen löytöretkeilijän, kunniaksi. Amerikka on Firenzeläisen tulkinnan mukaan nimetty hänen mukaansa.

Kentältä on bussiyhteys kaupunkiin. Taxeilla on kiinteä hintakuljetuksissa keskustaan. Lisää tietoa yhteyksistä.

Firenze hotellit

Syksyllä ja keväällä on parasta matkustusaikaa. Sään suhteen epävarmempaa on marraskuusta maaliskuulle, vaikka sää voi silloinkin olla varsin kohtuullinen verrattuna Suomen tilanteeseen. Majoitusta on tarjolla kaiken tasoisissa hotelleissa.

Firenze autonvuokraus

Historiallisessa keskustassa et voi autoilla ilman erikoislupaa. Sitä ei ole turistille saatavissa. Kadutkin ovat kapeita ja huonosti sopivia autojen käyttöön. Kävely on parempi vaihtoehto. Hotelliinkaan ajo ei ole yksinkertaista historiallisen keskustan alueella.
Kaupungin sivut yksityisautoilusta.
Liikenne- ja pysäköintirajoitusten kartta.

Muualla kaupungissa ja lähiympäristössä on autolla ajo miellyttävämpää. Useimmat kansainväliset autonvuokrausketjut toimivat Italiassa.

Promilleraja on 0,5. Yleisrajoitus taajamissa on 50 km tunnissa. Moottoriteillä nopeusrajoitus on hyvällä säällä 130 km ja sateella 110 km tunnissa.

Valoja pitäisi käyttää yöllä, siltojen alla ja tunneleissa. Periaatteessa taajamissa äänimerkkejä ei saisi käyttää kuin korkeintaan hätätilanteessa. Käyttö on kuitenkin runsasta. Lisää sääntöjä.

Amerikkalaisia kokemuksia liikenteestä. Tietoa moottoriteistä ja liikennetilanteesta. Autoliiton matkustusopas.

Firenze liikkuminen

Historiallisessa keskustassa liikutaan kävellen. Myös pyöräily onnistuu.

Julkinen liikenne toimii . Tietoa matkustamisesta bussilla. Kaupungissa on myös raitiovaunulinja. Keskustan bussilinjojen pdf-kartta. Rautatieaseman seudun linjojen pysäkit pdf muodossa. Kaikkien linjojen kartta aukeaa tältä sivulta. Kaikkien bussilinjojen kartta.
Bussireitin löytämisopas. Reittien pysäkit kartalla saat esiin seuraavasti. Kirjoita linjan tunnus, esim. C1 ja paina nappia cerca. Tämän jälkeen klikkaa suurennuslasin kuvaa niin kartta aukeaa. Esimerkkinä linjan C1 reitti pysäkkeineen.

Takseja löytyy taksiasemilta tai puhelimitse. Hinta-arvion voi tehdä etukäteen. Käytännön vinkkejä taksin käyttöön Italiassa.
 
Firenzeen pääsee myös junalla kuten myös sieltä muualle Italiaan käyttäen hyvin toimivaa pikajunaverkostoa. Päärautatieasema on nimeltään Santa Maria Novella. Lisää tietoa.

Käytännön vinkkejä junalla matkustamisen ja lippujen suhteen. Aseman omat sivut. Wikipedian sivut.

Firenze sanakirjat

Maan pääkieli on italia.
Tässä sanakirja missä myös suomi-italia.
Toinen sanakirja.
Tässä englanti-italia sanakirja.
Italian kielioppi.
Sanakirja.org.
Eranslator.ro.
Vielä yksi sanakirja.

Matkasanakirja. Matkasanastoa.

Ravintolasanastoa. Toinen ruokasanasto.

Firenze raha

Italiassa käytetään euroja. Luottokortit hyväksytään maksuvälineinä laajalti. Jos luottokortti katoaa, tehkää heti katoamisilmoitus. Visa automaatit löytyvät täältä. Mastercard automaatit täältä.

Firenze puhelin

Kun haluat soittaa lankapuhelimesta Suomeen, valitse ensiksi 00 ja sen jälkeen Suomen suuntanumeron 358. Suomen teleliikennealueen tunnusnumerosta jätetään 0 pois.

Soittaessasi esim. Helsinkiin numeroon 12345 valitse soittaessasi seuraavasti : 00 - 358 - 9 - 12345
Kun soitat matkapuhelimesta Suomeen tai suomalaiseen matkapuhelimeen valitse ensin +, sen jälkeen suomen maatunnus 358, sen jälkeen suuntanumero ilman ensimmäistä nollaa ja sen jälkeen vastaanottajan numero.

Kun soitat Helsinkiin numeroon 12345 valitse siis: + 358 9 12345. Kun soitat matkapuhelimeen 040 67890 niin valitse siis: + 358 40 67890.

Prepaid data kortteja turisteille on tarjolla useamman operaattorin toimesta. Tarvitset passin prepaid liittymän avaamiseen.

Firenze turvallisuus

Italiassa on syytä noudattaa normaalia varovaisuutta. Taskuvarkaita kannattaa varoa varsinkin alueilla missä liikkuu paljon turisteja.
Turistiansoja Firenzessä.
Tavallisia huijauskeinoja Italiassa.
Lähetystön tiedote turvallisuudesta Italiassa.

Hätäpalvelunumeroita
Hätänumero 118
Poliisi 113
Carabinieri 112
Palokunta 115
Suomen Suurlähetystö Rooma.
Ambasciata di Finlandia
Via Lisbona 3
00198 Roma
Puh. +39 06 852 231
Fax: +39 06 854 0362
Päivystys: virka-ajan ulkopuolella talviaikaan puh. +358-9-1605 5551, kesäaikaan 1.6.-31.8. puh. +39 3343760834

Tietoa poliisista.

Firenze terveys

Kurkkumätä-jäykkäkouristus (dT) on tarpeen kaikille. Harkinnan mukaan on syytä arvioida suojan tarvetta kausi-influenssaa, hepatiitti A ja B:tä sekä Pohjois-Italian vuoristoalueilla esiintyvää puutiaisaivotulehdusta vastaan.

Suomalainen sairausvakuutus kattaa periaatteessa hoidon EU-maissa. Eurooppalainen sairaanhoitokortti kannattaa hankkimia KELA:sta. Sillä saa EU- ja ETA-alueella matkustava saa äkillisessä sairastapauksessa sairaanhoitopalveluja samoin kustannuksin kuin paikalliset asukkaat.

Tietoa terveyspalveluista mm. turisteille. Kunnan päivystyspisteiden tiedot.

Kattava matkavakuutus on järkevää olla. Useimmiten maksut täytyy maksaa ensin ja anoa korvaus Suomessa. Tarvitset tätä varten kuitit.

Vesi on juomakelpoista. Veden tyyppi ja mineraalipitoisuus voi olla erilainen kuin kotimaassa joten turvallisempaa on käyttää pullotettuja vesiä.

Firenze retket

Hop on Hop off kiertoajalu on tarjolla. Erilaisia opastettuja retkiä järjetetään monien yritysten toimesta.

Ilmainen opastettu kävely on tarjolla. Ilmaisia ladattavia ääniteoppaita on saatavina. Vihreä päiväretki.

Pyöräretkiä järjestetään myös lähialueelle. Sähköpyöriä on myös tarjolla. Vespat voivat myös olla retkikäytössä.

Omatoimikävelyt tulevat edullisiksi.
Myös kävelyjä applikaatioiden tuella on kehitetty. Lataaminen on maksullista mutta kävelyt on selitetty ja reitit ovat näkyvissä kartalla ilmaiseksi.
National Geographicin omatoimikävely alkaen Ponte Vecchiolta. Toinen Duomolta alkava. Kolmas Piazza della Signorialta lähtevä.

Firenze nähtävyydet

Tärkeimmät nähtävyydet sijaitsevat historiallisessa keskustassa. Duomon aukiolla, Piazza della Duomolla, on Duomo, Tuomiokirkko, sen erillinen kellotorni, Campanile ja kastekirkko Battistero.

Duomoa, Santa Maria del Fioren eli Kukan Neitsyen Katedraalia, pidetään yhtenä maailman upeimmista kirkoista. Sen rakentaminen aloitettiin vuonna 1296 ja se oli valmistumisaikanansa maailman suurin kirkko. Nykyisin se on kolmanneksi suurin. Sen kupoli on poikkeuksellinen taidonnäyte rakennus- ja suunnittelutaidosta.

Kahdeksankulmaisen kastekirkon ulkoseinät on katettu valkealla ja vihreällä marmorilla. Sisällä on mm. komeita mosaiikkitöitä.

Duomon kupoliin ja kellotorniin on mahdollista päästä ihailemaan maisemia korkeudesta. Kellotorniin kiipeämiseen vaaditaan yli 400 askelman nousua. Hissejä ei ole tarjolla.

Vieressä toimii Museo del l Opera del Duomo missä on patsaita ja reliefejä, jotka on suunniteltu Duomon rakennuksiin. Nykyisin kaikki edellä mainitut kohteet kuuluvat samaan Katedraalin Suurmuseoon.

Kellotornin vierestä lähtevää Via Calzaiuolia pitki pääsee toiselle tärkeälle aukiolle, Piazza della Signorialle. Se on upea ja tärkeä piazza. Sen laidalla on näyttävä Palazzo Vecchio. Siinä toimii museo ja torniin on täälläkin mahdollista päästä tarkkailemaan korkean paikan näkymiä.

Kun matkaa jatkaa Piazzale degli Uffiziota pitkin, Galleria degli Ufficin ohi, päätyy Arno joen rantaan. Vähän matkan päässä oikealla löytyy kolmas tärkeä Firenzen maamerkki, Ponte Vecchio.

Se on säilynyt ehjänä kaikki sodatkin vuoden 1345 valmistuneen rakentamisen jälkeisenä aikana. Tällöin se uusittiin pahan tulvan jälkeen. Samalla sillan yhteyteen rakennettiin 43 kauppaa. Aluksi niissä myytiin mm. lihaa ja kalaa. Haju- ja siisteyshaittojen vuoksi kaupat annettiin myöhemmin hopea- ja kultaseppien käyttöön. Tämän alan kaupat edelleen hallitsevat sillan vilkasta kaupankäyntiä. Arno joen yli kulkee keskusten alueella myös muita siltoja.

Ylittämällä Ponte Vecchion pääsee Oltranon alueelle. Siellä on Medici-suvun kilpailijan, Pittin rakennuttama komea palatsi. Tosin Medicit ostivat palatsin 1500 luvulla ja se toimi sen jälkeen kaupungin kuninkaallisten sukujen asumuksena. Nykyisin rakennuksessa toimii monia museoita. Pittin palatsi on yhteydessä Uffizin Galleriaan Vasarin käytävällä. Se on nykyisin pieni museo minne on mahdollista päästä vain opastetulle käynnille. Se kulkee keskiosastaan Ponte Vecchion päällä.
Pittin palatsin yhteydessä on upea Bobolin puutarha. Sitä ei kannata jättää näkemättä vaikka ei puistojen ystävä olisikaan. Se on patsaineen, suihkulähteineen ja hoidettuine käytävineen poikkeuksellisen hieno ja mieltä virkistävä kokemus. Kaupungissa on myös muita historiallisia puistoja.

Puutarhan toisesta päästä voi suunnistaa takaisin kohti historiallista keskustaa vaikkapa jotain toista siltaa pitkin. Matkalla ennen siltaa voi pistäytyä Santo Spirito kirkossa tai Brancacci kappelissa. Santo Spiriton vieressä on piazza missä on kahviloita ja ravintoloita.

Rautatieaseman, Santa Maria Novellan, lähellä on Santa Maria Novella kirkko ja piazza. Vaikka se on nimeltään uusi, Novella, niin on se rakennettu 1200–1300 luvuilla aiemmin paikalla olleen vanhemman kappelin paikalle. Kirkon omat sivut

Lyhyen matkan päässä löytyy San Lorenzon kirkko ja Medicin kappeli. Kirkko oli Medicin-suvun seurakunnan kirkko lähellä heidän asumaansa Medici-Riccardi palatsia. Siellä on esillä 7 Michelangelon patsasta. Kaikki kirkkoa varten suunnitellut patsaat eivät valmistuneet. Michelangelo oli suunnitellut myös uuden julkisivun mutta sekin on jäänyt toteutumatta varojen puutteen vuoksi.

Michelangelon suunnittelemaan Laurentian kirjastoon johtavat portaat ovat edelleen ihailun kohteena. Lisää tietoa kappelista.

Lähellä on Palazzo Medici-Riccardi. Se oli mahtavan Medici suvun koti alkaen vuodesta 1445. Lisää tietoa historiasta ja palatsin aarteista.

Lähellä on myös keskustori, Mercato Centrale. Torin omat sivut.

Parin korttelin päässä on yksi kaupungin tärkeimmistä nähtävyyksistä, David patsas Galleria dell’Accademiassa. Trimmissä kunnossa olevaa patsasta ihaillessa voi miettiä miksi ja millä keinoin nuori David voitti jättimäisen, maineikkaan Goljatin. Museon omat sivut.

Lähellä on muita nähtävyyksiä kuten komea renessanssiaukio, Piazza della Santissima Annunziata. ja sen laidalla oleva entinen orpolapsien asuntola, Ospedale degli Innocenti. Nykyisin rakennuksessa toimii museo.

Vieressä on myös Arkeologinen museo. Tietoa museon merkittävistä patsaista.

San Marcon museo on myös lähellä. Samoin Scalzon luostari ja Santa Apollonian luostari. Siellä on ruokasalissa yksi versio aiheesta viimeinen illallinen.

Näkemisen arvoinen kirkko on myös Santa Crocen kirkko. Se on paikallisten suurmiesten kuten Michelangelon ja Macchiavellin hautapaikka. Kirkon omat sivut.

Radan vieressä, Palazzo dei Congressin ja Palazzo degli Affarin jälkeen löytyy Basson eli Johannes Kastajan linnoitus, Fortezza da Basso. Se toimii paitsi historiallisena nähtävyytenä myös näyttelyiden ja messujen järjestämispaikkana.

Muutaman korttelin päässä on Itsenäisyyden aukio, Piazza dell'Indipendenza. Se on siitä erikoinen että sen laidalla ei ole yhtään kirkkoa. Sopii siis hyvin kirkkoihin kyllästyneelle taukopaikaksi.

Firenzessä on maineikkaita ja upeita aukoita. Aukioista ja niihin liittyvistä tarinoista. Toinen luettelo piazzoista.

Kirkkoja löytyy ympäri kaupunkia. Firenzen kirkoista ja niiden historiasta. Toinen luettelo kirkoista.

Firenze museot

Kaupunki on itsessään museo ja siellä on mahdollista nähdä mm. Brunelleschin ja Michelangelon suunnittelemia upeita aukioita, kirkkoja ja muita rakennuksia sekä maisemakokonaisuuksia. Museoissa on tämän lisäksi nähtävänä maailman kuvanveiston ja maalaustaiteen parhaimmistoa. Ei kannata unohtaa että korkeatasoista taidetta on myös monissa kirkoissa.

Ufficin galleriassa on renesanssiajan tärkeimpien taiteilijoiden Leonardo da Vincin, Giotton, Botticellin ja Michelangelon teoksia sekä kokoelma kreikkalaisia ja Rooman ajan patsaita. Museon pohjapiirros. Ufficin teoksia aikakauden mukaan jaoteltuna. Galleriassa on myös painokuvien ja piirrosten osasto.

Accademian galleriassa on todennäköisesti mailman kuuluisin veistos, Michelangelon David. Siellä on myös muiden kuvanveistäjien töitä maalaustaiteen lisäksi. Museon pohjapiirros. Esillä olevaa taidetta.

Museo dell'Opera del Duomo kokoaa Duomon rakennuksiin alun perin tarkoitetut taideteokset yhteen paikkaan.

Palazzo Vecchio on Firenzen historian poliittisen ja sotilaallisen voiman symboli. Siellä kokoontui kaupunginvaltuusto. Se on toiminut myös Medici-suvun kotina. Talo on sokkeloinen ja siellä on salaisia reittejä mitä voi kuvitella käytetyn oveliin juonitteluihin ja lemmenseikkailuihin. Siellä on upeita freskoja, kultaista koristelua, säihkettä ja vaikuttavia patsaita. Talon pohjapiirros. Huomionarvoista taidetta palatsissa.

Firenzen menneen ajan museo.
Santa Maria Novellan vanha apteekki. Museon pohjapiirros.
Perinnöllä rikastuneen ja elämänsä keräilyyn omistautuneen Frederick Stibbertin museo.
Korttelin etäisyydellä Duomosta on Leonardo da Vinci Museo. Siellä on esillä maailmankuulun keksijän koneita ja suunnitelmia.
Danten kotimuseo.
Hopeamuseo.
Taidekeräilijä Bardinin museo on upeassa rakennuksessa.
Modernin taiteen museo Pohjapiirros.
Novocento museossa on esillä Italian 1900-luvun taidetta.
Kaupungissa on myös Valokuvamuseo.
Muoti on myös taidetta, Ferragamo museo.
Vaategalleria.

Firenzen museoluettelo. Toinen kokoomasivu museoista.

Firenze ravintolat

Turistien valtaamassa kaupungissa ei ole aina helppo löytää hyvää ravintolaa. Firenzessä on hyviä, alueen ruokaperinnettä kunnioittavia ja uudistavia ravintoloita runsaasti tarjolla. Perinteet otetaan vakavasti ja on esim. Trattoria da Tito missä turistin ei kannata tilata pihviä ranskalaisilla ilmoitetun 10 000 euron hinnan vuoksi. Kun tilaa listalta, niin palvelu on ystävällistä, ruoka erinomaista, perinteitä noudattaen valmistettu ja kohtuuhintaista.

Italiassa etsin ja tilaan aina listalta ruokalajeja joita en aikaisemmin tai pitkään aikaan ole syönyt. On pieni pettymys jos mitään sellaista ei löydy menusta.

Pitäisikö ravintolassa antaa juomarahaa. Facebookin Zuckenberg ei tipannut Roomassa. Pitäisikö sinun?
Toinen näkökulma asiaan.
Ravintolalaskun anatomiaa.
 Italiankielen opettajani aikoinaan oli sitä mieltä, että jos välttämättä haluaa antaa juomarahaa, niin pariskunnalta sopiva määrä voisi olla kyseisen ravintolan kahden kahvin hinta. Näin ei vaikuta liikaa amerikkalaiselta turistilta.

Tyypillisiä ruokalajeja. Toinen sivu samasta aiheesta.
Ruoista ja ruokailusanastosta.
Reseptejä.

Eri arviointisivustojen ja paikallisten mielipiteitä Firenzen ravintoloista.
10best.com arvio 10 parhaista perinteisestä ravintolasta.
Foodrepublic.com sivu uskomattoman hyvistä ruokailupaikoista.
Michelin oppaan ravintolat.
Ravintoloita florence-on-line.com listaamana.
Visitflorence.com suositukset paikoista hyvän bistecca alla Fiorentinan saamiseksi.
Paikalla asuvan amerikattaren suosituksia ravintoloista.
TripAdvisor.com arvio kannattaa tarkistaa.
 Vaihtoehtoinen mielipide parhaista ravintoloista

Guardianin mielipide 10 parhaasta kohtuuhintaisesta ravintolasta.
Budgettraveller.org arvio halvoista ruokapaikoista.
Budgettravel.com neuvot miten syödä kuin paikallinen.
Opiskelijasivuston kokonaisvaltainen mielipide.
Florencewebguide.com sivu halvoista ravintoloista.
Saman sivuston kalaravintolasuosituksia.

Kaupungissa järjestetään vuosittain Taste-tapahtuma Jäätelöpaikkoja.

Italialaisista ja Toscanan viineistä.
 
Firenzessa on tarjolla lukuisa joukko ruoka- ja maisteluaiheisia tutustumisretkiä sekä ruoanlaittokursseja.

Firenze ostokset

Firenzessä riittää ostettavaa. Via Tornabuonin ja Ferragamon museon seutu on hyvä alue jos haluaa tuntea itsensä köyhäksi maalaiseksi. Täällä löytyy huippumuotia ja hienostuneita tavaroita.

Kultaostoksia voi harkita Ponte Vecchiolla. Siellä ylenpalttinen kimallus voi tosin karkottaa tottumattomia ostajia. Kultaliikkeitä on toki ympäri kaupunkia.

Kohtuuhintaistakin muotia on tarjolla ja nahkavaatteet ovat edullisia. Lastenvaatteet ovat ihania.

Varsinkin miesten kannattaa ostaa Firenzessä vaatteita koska liikkeet antavat vaikutelman että uusien asujen myötä kroppa näyttää ainakin yhtä hyvältä kuin David patsaalla. Kukapa ei hieman trimmimpää ulkonäköä kaipaisi.

Turistien tavallinen ostosreitti alkaa Duomon Battisteron vierestä lähtevällä Via Romalla. Sitä pitkin päästään Piazza della Repubblicalle. Sen laidalla on tavaratalo Rinascente.

Kun aloitettuun suuntaan jatkaa matkaa kohti Ponte Vecchiota, niin löytyy lisää kauppoja. Hämäävästi vaihtuu kadun nimi ensin Via Calimalaksi ja ennen Ponte Vecchiota Via por Santa Mariaksi.

Ponte Vecchion yli kuljettua voi sivukaduilla löytyä mielenkiintoisia pieniä kauppoja. Jo ennen tätä saattavat sivukadut tarjota onnekkaampia ostomahdollisuuksia.

Liiikkeet ovat useimmin pieniä ja myyjät aktiivisia joten ostotapahtuma syntyy helposti. Kielitaidosta saa helposti kehuja kun kauppaa tekee. Tosin vajavaisesta ymmärryksestä voi olla ostoksilla hyötyäkin. Kun ostin nahkatakkia, niin en saanut varmuudella selvää myyjän sanomasta hinnasta. Se oli joko todella hyvä tai liian kallis. Kun olin aikani epätietoisen näköinen ja kysyin uudestaan hintaa, niin myyjä pudotti hyvää hintaansa edelleen arvellen minun tinkivän viimeisen päälle.

Ostoksista Firenzessä.
Vinkkejä Italiassa tehtyjen vaatteiden kauppoihin naisille ja miehille.

The Mall on outlet myymälä kaupungin lähistöllä missä on vain huippusuunnittelijoiden merkkituotteita. Omat sivut siitä, miten päästä ostoksille.
Toinen outlet keskittymä on Barberinossa.
Sivu muista Toscanan alueen outlet ja tehtaan myymälöistä.
Halpoja designervaatteiden myymälöitä.

Särmää pukeutumiseen paikallisten tyyliin löytyy oikeista liikkeistä.
Guya tarjoaa kahdessa kaupassa tuotteita miehille ja naisille.
Luisa Via Roma on trendikäs huippumuotia tarjoava kauppa missä esillä myös nousevia suunnittelijatähtiä. Heillä on kaksi liikettä Firenzessä.
Epoca on merkkituotteiden vintage myymälä. Omat sivut.

Matkamuistoiksi suositellaan mm. kultaa, keramiikkaa, hajuvesiä, paperituotteita ja kenkiä sekä nahkavaatteita.
Keramiikan ostamisesta.
Ohjeita artesaanikauppojen löytämiseen.
Muita kiinnostavia erikoiskauppoja.
 
Toreista ja markkinoista.
San Lorenzon kirkon lähellä markkinoilla on ulkona tarjolla mm. vaatteita, nahkaa, keramiikkaa ja matkamuistoja.
Kauppahallissa löytyy ravintolapalveluiden lisäksi ruokatarvikkeita vaativaankin makuun.

Nahkatavaroiden kauppoja löytyy myös Piazza Santa Crocen lähistöltä sekä Duomosta Piazza Libertan suuntaan kulkevilla kaduilla ja poikkikaduilla.
Vihjeitä hyvän nahan erottamiseen ja nahkatakkien ostamiseen Firenzessä
Firenzessa toimii Nahkakoulu. Sinne on mahdollista järjestää käyntejä pienille ryhmille. Niillä voidaan esitellä nahkan käsittelyn tekniikkaa.
Firenzessä on alennusmyyntejä sekä talvella että kesällä. Niiden ajankohta vaihtelee alueittain. Tässä sivu missä ne italiaksi. Firenze kuuluu Toscanan alueeseen.

Firenze urheilu

Firenzessa on oma menestyksekäs jalkapallojoukkue, Fiorentina. Omat sivut.
 
Historialliseksi jalkapalloksi nimitettyä lajia, Calcio storicoa, pelataan kerran vuodessa Piazza Santa Crocella Firenzessä. Alkuperäisen tunnelman luomiseksi peitetään kivetys mullalla. Ilmeisesti ei heikkohermoisille.

Juokseminen on hyvin mahdollista Firenzessä. Hölkkääminen kannattaa tehdä siellä missä turisteja ei ole liikaa liikkeellä ja hiljaisempaan aikaan vuorokaudesta.
Juoksureittiehdotuksia.
Opiskelijoiden sivuston reittiehdotus kauniilla näkymillä.
Kaupungissa juostaan myös maraton.

Useissa hotelleissa on eritasoisia kuntoilumahdollisuuksia. On myös maksullisia kuntosaleja. Luettelo saleista.
 
Osassa hotelleissa on uima-allas Myös kunnallisia uimaloita on tarjolla kaupungissa.

Tenniskenttiä.

Ferrarin testirata on Mugellossa. Radan omat sivut.

Nuorille järjestetään monenlaista liikuntatoimintaa.

Polkupyöriä on mahdollista vuokrata. Pyörien kuljetuksesta junissa.
Kaupungissa järjestetään pyöräilytapahtumia. Granfondo Firenze de Rosa. Toscanan pyöräilyhaaste.

Kaupungin lähellä on golfkenttiä. Toinen sivu kentistä.

Firenze uutisia

Netistä kerättyjä uutisia.
Toinen kokoelma.
Italian uutisia englanniksi.
Nettilehti Firenzesta.
Toinen sivusto.
Luettelo italialaisista lehdistä.